Kultura
506 prikaza

Khaled Hosseini oslikava Afganistan svog djetinjstva i horor koji dolazi

Jack Hill/News Syndication/PIXSELL
Jack Hill/News Syndication/PIXSELL
"Molitva moru" dolazi kao tužaljka za izgubljenim vremenom i mjestom, kao univerzalni vapaj, zahtjev oca da i njegovo dijete jednom zaboravi da je tamna krv manja briga od svijetle i da krateri od bombi za njega prestanu biti bazenčići za igru i postanu nešto daleko što poziva na oprez

Migrantska književnost, iako prisutna od osamdesetih godina, snažan je procvat doživjela na prijelazu stoljeća, a pravu eksploziju postavljanjem migrantske krize u središte javnog interesa. Mnogi su autori, zbog slave i pokojeg prodanog primjerka više, pristali na neki oblik orijentalizma. Drugi su, progovarajući iz perspektive promatrača, smatrali da imaju pravo na udaljeni pristup, koji katkad poprima osobine neporecive predrasude. 

 | Author:

No ono što je većini tih djela nedostajalo pogled je na ono prije i usporedba sa slikom poslije, s onim što postoji danas. Tako su i najafirmativniji radovi, poput stripa "Zenobija" danskog pisca Mortena Durra i ilustratora Larsa Hornemana, radnjom smješteni uoči ili u samom jeku izbjegličke krize.

I odjeknuše gore I odjeknuše gore, Khaled Hosseini Kultura Nezaboravna saga o ljubavi, gubitku, očaju, izdaji...

Slike prikazane na njihovim stranicama zrače neopisivim užasom i u čitatelja izazivaju istinsku, ljudsku nelagodu i suosjećanje, ali ne navode na pitanje "Kako je bilo prije?". To "prije" u svojoj "Molitvi moru", što ju je kuća Vorto Palabra u prijevodu Marka Kovačića objavila uoči novog poglavlja ove ljudske tragedije, prikazuje Khaled Hosseini, pisac rođen u Afganistanu.

Iako je Kabul napustio 1976., kao jedanaestogodišnjak, a vrativši se četvrt stoljeća kasnije, u rodnom se gradu osjetio turistom, sliku grada kakvu pamti (i svih gradova slične sudbine) odlučio je kroz pismo podijeliti s imaginarnim sinom Marvanom. Za njega riječima oslikava dom svog djetinjstva, koji je Marvan posjetio u dobi tek nešto starijoj od dojenačke, pa ga i nije mogao zadržati u sjećanju. Htio bi da mu sin upamti grad onakvim kakvim ga je upamtio i on, otac, kao mjesto neprekidnog susreta, religijske i društvene različitosti i uključenosti. I sa svake stranice curi žal jer toga grada više nema.

 | Author:

"Molitva moru" dolazi kao tužaljka za izgubljenim vremenom i mjestom, kao univerzalni vapaj, zahtjev oca da i njegovo dijete jednom zaboravi da je tamna krv manja briga od svijetle i da krateri od bombi za njega prestanu biti bazenčići za igru i postanu nešto daleko što poziva na oprez. 

 | Author:

Tu molitvu izgovaraju svi, Afganci, Sirijci, Iračani i Eritrejci, svi u potrazi za novim domom i svi bolno svjesni da nisu dobrodošli. Svijest o nemogućnosti ostanka, ipak, jača je od te spoznaje. Iako im je more češće protivnik nego saveznik, u svojoj mu se nemoći okreću kao jedinom prolazu do spasa. I misle, nadaju se, kako bi i oni s druge strane mora u svojoj osudi bili blaži kad bi samo vidjeli, makar i pola. No bi li doista?

Sirijska djevojčica Maya Merhi sa limenkama na nogama umjesto proteze Patnja i želja Life Tragedija djevojčice (8): Umjesto proteze ima - konzerve

Otvorenost i mogućnost nedorečenog kraja biva poništena posvetom sirijskom dječaku i tisućama druge, slične mu djece. I time, još jednom, snažno podcrtava poruku ovog djela, koje, više no kao puka književnost, funkcionira kao poruka. Na 48 stranica, što se niti prema definiciji ne može smatrati knjigom u užem smislu, posredstvom tako malog broja riječi, Hosseini je, ukazavši na sličnosti nekadašnjeg "njihovog" s "našim" sadašnjim životom, poslao snažnu i izravnu ljudsku i političku poruku.

Moli se, kaže završavajući, da more shvati njihove razloge i nužnost toga da se nađu s njegove druge strane. Divlje i nerazumno, neukrotivo more podložno djelovanju prirodnih sila ne može shvatiti. Bar ne uvijek. No može li kopno, uljuđeno i krotko, kopno koje voli misliti kako je odavno ovladalo sobom samim? Ili su kopno i more zamijenili mjesta?

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.