Kultura
533 prikaza

Nagrade Prozak i Na vrh jezika dodjeljuju se 13. godinu!

Prvi Prozak na vrh jezika
Facebook
Obje nagradu dodjeljuju se autorima do 35 godina starosti

Nagrade Prozak i Na vrh jezika osmislio je i pokrenuo Kruno Lokotar 2004. godine. Prvi dobitnici nagrada bili su, danas već klasični i međunarodno priznati autori Olja Savičević Ivančević i Marko Pogačar, koji su kooptirani u žiri Nagrada od 2005. godine.

Do danas je kao izravna posljedica ovih nagrada objavljena biblioteka od 22 knjige, čiji popis, kao i popis dobitnika, možete vidjeti na kraju ovog teksta.

Oko Nagrada začet je prije četiri godine i Festival „Prvi prozak na vrh jezika“, jedini festival koji sustavno predstavlja mlade autore dobitnike nagrada za književnost i odabrane nagrade (Goran za mlade pjesnike, Zdravko Pucak, Kritična masa, Kvirin, Lapis Histriae, Ulaznica, Prozak, Na vrh jezika…).

Od ove godine u suradnji s knjižnicom I. G. Kovačića, Vukovarska 35, kreće i tribina predstavljanja mladih i nagrađenih autora A®testirani. Prva gošća bit će Monika Herceg, Goranovka kojoj je upravo objavljena knjiga prikladnog naziva „Početne koordinate“, u srijedu, 4. travnja.

Na FB stranici Prvi prozak na vrh jezika do današnjeg dana ste mogli pratiti predstavljanje finalista/ica i ulomaka njihovih rukopisa za Nagrade Prozak i Na vrh jezika. 

Obavijest o dobitniku/ci nagrada Prozak i Na vrh jezika dogodit će se 28. i 29. 3. na FB stranici Prvi prozak na vrh jezika.

Rukopise finalista/ica su komentirali Olja Savičević Ivančević (Prozak) i Marko Pogačar (Na vrh jezika).

To su, za Na vrh jezika 2017.

Monika Herceg (Sisak, 1990): Novi rukopis prošlogodišnje dobitnice Gorana za mlade pjesnike Monike Herceg metaforički razigranim, živim pjesničkim jezikom otvara teme u rasponu od majčinstva i svakodnevnog suživota do posveta poznatim znanstvenicama.

Jasmina Mujkić (Virovitica, 1982.) Topla tama Jasmine Mujkić, izmjenjujući pjesmu u prozi i slobodni stih, propituje motive ženstva, (ne)pripadnosti, protagonista suočenog sa svijetom koji se doima uvijek novim i nepoznatim, suštinski stranim.

Hrvoje Tutek (Karlovac, 1984.) Smrt i druga istraživanja Hrvoja Tuteka, čiji je pjesnički prvijenac prije desetak godina nagrađen „Slavićem“, sastoji se uglavnom od masivnih, ulančanih pjesama duga retka, u kojima se manje ili više eksplicitna kritika političkog trenutka smjenjuje s konfesionalnim vedutama.

Za Prozak 2017.:

Luiza Bouharaoua (Split, 1985.) kreira svijet u kojem realnost, često opasna i okrutna,  ima atmosferu i toplinu sna. Uznemiravajuće slike i  zastrašujući događaji ispripovijedani su umirujućim glasom pripovjedačice, što rezultira neuobičajeno finim, a autentičnim kratkim prozama. Priča se često plete oko usputnog detalja, sitnice koja postaje ključanica ili ključ na vratima još neistraženog intimnog i privatnog Mediterana iz ormara.

Antonio Karlović (Zagreb, 1994.) Antonio Karlović, podjednako okretan u poeziji i prozi, ispisuje uglavnom minijature, bilježeći svakodnevicu okom kroničara i rukopisom pjesnika. Tema njegovih  mikrofikcija, kao i nešto dužih sastavaka, najčešće je tabu-tema, ono o čemu se u lijepoj književnosti ne govori.

Maja Ručević (Zagreb, 1983.) Novi rukopis već prepoznate autorice Maje Ručević, polufinalistkinje T-portalove nagrade za najbolji roman i nagrade Fric za najbolju prozu, donosi zaokružene kratke fabule ili fragmete razbijenog „tamnog ogledala“, budućnost koja se već događa ili upravo proriče iz ekrana, slutnju smještenu između ugode i straha.

Natječaji su trajno otvoreni, pod istim uvjetima, pa molimo autore da i dalju šalje svoje rukopise.

Nagrade Prozak i Na vrh jezika organizira Udruga za kreakciju Kultipraktik uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

 

Dobitnici/ce nagrade Prozak, za prozu:

 

Olja Savičević Ivančević (Nasmijati psa), 2005.

Marijana Ogresta (Koliko košta gram), 2006.

Sonja Gašperov (Cyber ZOO), 2007.

Antonija Novaković (Birali ste broj koji se ne koristi), 2008.

Tanja Mravak (Moramo razgovarati), 2009.

Tea Tulić (Kosa posvuda), 2010.

Enver Krivac (Ništa za pisati kući o), 2011.

Marko Gregur (Divan dan za Drinkopoly), 2012.

Iva Tkalec (100% društveni uzgoj), 2013.

Ružica Aščić, (Dobri dani nasilja), 2014.

Marija Rakić Mimica, Mi ćemo znati, 2015

Nikola Leskovar, 2016

?, 2017

 

Dobitnici/ce nagrade Na vrh jezika, za poeziju:

 

Marko Pogačar (Pijavice nad Santa Cruzom), 2005.

Ljuba Lozančić (Slavlje na pučini), 2006.

Kristina Kegljen (Ne poklanjaj srce divljim stvorovima), 2007.

Sandra Obradović (Jastučić za igle), 2008.

Dijana Stilinović (Ovo nije bubanj), 2009.

Marijo Glavaš (GrAD), 2010.

Filip Žganjar (Skok preko kože), 2011.

Luka Mavretić (Igra kameleona), 2012.

Alen Brlek (Metakmorfoze), 2013.

Darko Šeparović (Autopilot), 2014.

Sebastian Antonio Kukavica, (na samrti, čovjek slon preživjelima prepričava povijest zapadne civilizacije), 2015.

Lucija Butković, 2016.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.