Life
239 prikaza

Amerikanci na slobodu puštaju bivšeg Bin Ladenovog bodyguarda

Guantanamo
Youtube
Iako je nekoć smatran preopasnim za puštanje na slobodu, Saudijac iz Guantanama ipak se vraća kući

Saudijski zatvorenik i dugogodišnji štrajkaš glađu u vojnom zatvoru u Guantanamo zaljevu na Kubi, Abdul Rahman Shalabi, bit će pušten doma, odlučio je vojni odbor dodavši da su u njihovom donošenju odluke važni čimbenici bili učinkovitost saudijskog rehabilitacijskog programa kojem će se pridružiti njihov bivši pritvorenik, ali i mogućnost zemlje da nadize njegovo kretanje i ponašanje. 

Odbor je također istaknuo da je pritvorenik pokazao 'vjerodostojnu želju' za povratkom u društvo i za sudjelovanjem u rehabilitacijskom programu, naglasivši i da su 'svjesni njegovih prošlih aktivnosti povezanih s terorizmom'. 

Inače, ovaj odbor je osnovan 2011. godine, kao dio administracijskog pokušaja da se zatvori zatvor za kojeg je predsjednik Barack Obama izjavio da potkopava 'temeljne ustavne vrijednosti' njihove zemlje.

Osama bin Laden | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Shalabi, koji je u prosincu 2001. godine pritvoren u Pakistanu i prebačen u SAD, cijelo vrijeme je poricao bilo kakvu povezanost s Al Qaedom, iako ga je nekoliko drugih pritvorenika identificiralo kao tjelohranitelja Osame Bin Ladena.

Za to vrijeme, u Guantanamu ostaje 114 pritvorenika, s tim da se 52 treba vratiti kući ili u neku drugu zemlju.

Ministar obrane Ashton B. Carter kritiziran je što nije brže odobrio ove transfere, zbog čega se mogao staviti u nepovoljnu poziciju kod predsjednika.

Carter je od preuzimanja pozicije na čelu Pentagona, sredinom veljače, potpisao tek osam premještaja pritvorenika, iako je većina njih već prethodno dogovorena.

Njegov prethodnik odobrio je 44 premještaja tijekom dvogodišnjeg razdoblja, a, sa Shalabijevim premještajem, u zatvoru će ostati devet Saudijaca, iako je samo Shaker Aamer, britanski građanin, spreman za puštanje. Očekuje se da će Carter dopustiti njegov premještaj u nadolazećim tjednima, zajedno s Ahmedom Ouldom Abdelom al-Azizom s Mauricijusa.

Shalabi, koji je toliko smršavio da danas teži svega 45 kilograma, štrajka glađu od 2005. godine, a hrane ga putem sondi već devet godina, piše Washington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.