Life
727 prikaza

Brutalna ubojstva: Njezin ubojica je znao gdje će biti i čekao ju je u zasjedi

Ubojice
Thinkstock
Najgore su priče u kojima se ubojica toliko približio žrtvi da nitko nije očekivao ono što je uslijedilo

Novi britanski dokumentarni film "Love you to death" počinje izjavama više osoba: "Ona je bila moja teta", "Bila mi je jedna od najboljih prijateljica iz škole", "Chantelle je bila moja kćer", "Bila mi je susjeda". Sve su to riječi osoba bliskih ženama koje su ubili njihov parteri, muževi ili bivši partneri.

2013. godine u Velikoj Britaniji je ubijeno 164 žena, s tim da su njih 52 posto, tj. 86 žena usmrtili bivši ili tadašnji partneri. Usporedbe radi, kad govorimo o ubojstvima muškaraca iste godine, njih je svega tri posto ubijeno od strane partnerica - bivših ili tadašnjih.

Vanessa Engle je u svojem filmu imenovala svih 86 žena i vrlo detaljno ispričala priče nekolicine njih pomoću osobnih svjedočenja bliskih osoba koje su ostale u šoku nakon tragedije koja je zadesila njihove voljene. Kćeri, sestre, majke ili prijateljice.

Prva priča

Jedna od njih je bila i 23-godišnja Kirsty Humhrey koja je pronađena mrtva s ubodima noža u vrat i prsa. Kirsty je ubio njezin partner Mark Czapla, i to pred njezinom četverogodišnjom kćeri, nakon čega je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Izlazila je s Markom oko godinu dana, a dan prije nego što ju je ubio pušten je iz zatvora. Njezina obitelj nije znala što je vidjela u mladiću koji nije bio nimalo nalik drugima s kojima je prije toga izlazila.

Iako je Mark - zbog nasilja - bio u zatvoru i prije nego su prohodali, bez puno muke je fascinirao Kirsty koja je počela sve više piti u njegovom društvu. 

Premda joj je ukrao karticu i potrošio sve novce na drogu, ona je i dalje brinula da bi je mogao napustiti i neprestano bi ga zvala kad bi napustio stan, samo kako bi se uvjerila da će se vratiti.

Kad se Kirsty počela pojavljivati s vidljivim ozljedama, uvijek bi imala opravdanje za njih i tvrdila bi da se udarila ili opekla. Kad bi vidjela da joj drugi ne vjeruju, poludila bi i prestala pričati s prijateljima nekoliko tjedana.

Iako je napokon počela priznavati problem, i dalje mu se vraćala. Odjednom je puno smršavila i stalno je bila u suzama i depresivna, te se počela udaljavati od prijatelja.

Ubrzo nakon toga je pronađena mrtva.

Druga priča

47-godišnja Anne-Marie Birch pronađena je mrtva nakon što ju je bivši suprug Lee ubio i ostavio u polju. Bili su u braku 17 godina prije nego su se rastali, te su imali kćer Molly.

Anne-Marie nikad nije mogla "disati" od  Leeja. Čak i ako bi otišla samo do trgovine, Lee bi je neprestano zvao i ispitivao gdje je i kad se vraća kući, prisjeća se njihova kćer. Njezin otac nije nimalo vjerovao supruzi i morao je sve kontrolirati.

Jedina osoba koje je to znala je bila Molly, i to samo zato što je i sama bila svjedokinja zbivanja kod kuće. Ostatak obitelji i prijatelji nisu imali pojma kako je izgledao život Anne-Marie, koja je supruga smatrala tek pomalo čudnim. 

Iako joj je kćer savjetovala da napusti supruga, ona to nije željela učiniti jer se brinula što bi on mogao učiniti u tom slučaju.

U kolovozu 2013. godine, Anne-Marie je odlučila da joj je dosta svega, te je zatražila razvod. No Lee nije želio pristati na to. Konstantno ju je pratio i nikad je nije puštao na miru. 

Kad su napokon zatražile pomoć policije, počeo je prijetiti da će je ubiti. "Stalno smo zvale policiju", sjeća se Molly.

Uskoro je Lee dobio zabranu prilaska od suda, no i dalje nije odustajao.

Jedan dan ju je dočekao na mjestu na koje je redovito vodila pse u šetnju te ju je ubio. Nakon toga je otišao na pivo u pivnicu, te je nešto kasnije nazvao policiju i rekao im što je učinio. 

Lee je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Treća priča

Joanna Hall je imala svega 35 godina kad ju je Steven Williams, njezin 31-godišnji dečko, ubio u njezinom stanu. Nakon što je 40 puta zabio nož u nju, satima je sjedio i pušio i gledao je kako krvari prije nego je nazvao hitnu pomoć. Joanna je umrla tri tjedna kasnije.

Joanna je u djetinjstvu uvijek bila dežurni zabavljač, sve dok sa 16 godina nije oboljela od depresije. Počela se zaljubljivati u krive muškarce i sve joj je lošije išla škola.

Kasnije joj je dijagnosticirana depresija, a tek godinu dana prije smrti i granični poremećaj osobnosti. 

Stevena je upoznala u baru i premda su se dulje poznavali, bili su tek tri tjedna u vezi kad je je napao, te njezina obitelji nije ni znala za njega.

Sve što je Joanna željela je bilo upoznati nekoga i biti u vezi, te se osjećati voljeno. Čim bi prohodala s nekim, brzo bi se vidjela u dugoj vezi, te je isto to učinila i u ovoj situaciji, budući da je jednoj prijateljici rekla koliko je sretna sa Stevenom i da misli da je on onaj pravi.

Obitelj je za nesreću saznala nakon što su im to dojavili Joannini prijatelji preko Facebooka.

Navodno se par posvađao, te je Joanna rekla Stevenu da mora napustiti njezin stan jer je on pokušao iščupati radijator sa zida. On je na to poludio, uzeo kuhinjski nož i počeo je bosti njime. 

Nakon toga je pet do šest sati samo sjedio, pušio i gledao u nju. U jednom trenutku joj je rekao: "Dobro, hoćeš li više umrijeti?!", te je ignorirao njezine molbe da pozove hitnu pomoć.

Tri tjedna kasnije je podlegla ranama u bolnici, a Steven, alkoholičar, završio je u zatvoru na odsluženju doživotne kazne, piše BBC.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.