Life
1875 prikaza

Istraživanje: Pivo nije bogato glutenom

Pivo
Zarko Basic (PIXSELL)
Budući da je osnovna polazna sirovina za pivo ječam - namirnica koja sadrži gluten, postavilo se pitanje razine glutena u pivu

Rezultati istraživanja provedeni u Hrvatskoj pokazuju da pivo ipak nije bogato glutenom, kao što se uvriježeno mislilo, priopćila je u srijedu Grupacija proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore (HGK) .

Budući da je osnovna polazna sirovina za pivo ječam - namirnica koja sadrži gluten, postavilo se pitanje razine glutena u pivu. Kako bi izmjerio razinu glutena u najčešće konzumiranim komercijalnim vrstama piva, proizvedenim isključivo od ječmenog slada u Hrvatskoj, tim stručnjaka analizirao je 27 različitih piva dostupnih na hrvatskom tržištu.

Rezultati istraživanja, predstavljenog na simpoziju agronoma održanom u Opatiji otkrivaju da je količina glutena u većini ispitivanih piva (92,6 posto) prihvatljiva i niska, te ne prelazi zakonodavne odredbe koje propisuju da se hrana u kojoj sadržaj glutena nije viši od 20 miligrama/kilogram može označiti "bez glutena", kaže se u priopćenju.

Oboljeli od celijakije i druge osobe koje provode bezglutensku dijetu, konzumacijom tri decilitra piva koje sadrži najveću količinu glutena u istraživanju unijeli bi tek 8,37 miligrama glutena, a količine glutena ostalih piva kretale bi se od 1,68 miligrama do 5,52 miligrama. Ako se uzme u obzir da je prag tolerancije za većinu oboljelih od 10 do 20 miligrama glutena dnevno, te se vrijednosti uz odgovornu konzumaciju smatraju prihvatljivima u okviru bezglutenske dijete.

Gluten je protein koji se, osim u ječmu i pšenici, prirodno nalazi u raži i zobi. Za osobe koje boluju od celijakije taj je protein izrazito štetan. Imunološki sustav osobe oboljele od celijakije u prisutstvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva. Celijakija se liječi jedino doživotnom bezglutenskom prehranom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.