Life
164 prikaza

Kinez nudi suludo rješenje za ljubavni status milijuna samaca

Kineski par u šopingu
Thinkstock
U Kini bi do 2030. godine moglo biti 30 milijuna neoženjenih muškaraca, pa smišljaju kako riješiti taj problem

Muškarci u Kini bore se nogama i rukama kako bi našli djevojke svojih života. To je prilično teško s obzirom na velik manjak žena, pa je jedan profesor ekonomije smislio, usudili bismo se reći, suludi plan da siromašni neženje dijele žene.

Xie Zuoshi, profesor na Fakultetu ekonomije i financija u Zheijangu, tvrdi da bi to bio praktičan način za naciju da se nosi s nasljeđem koje im je ostavilo više desetljeća abnormalnih odnosa spolova.

Kina ima tradiciju preferiranja dječaka nad djevojčicama, a tome nije nimalo pomogla politika jednog djeteta, kad se većina roditelja odlučila na produljenje imena tako što su djevojčice abortirali ili ostavljali.

Kineska beba | Author: Thinkstock Thinkstock

Broj rođenih dječaka, u usporedbi s djevojčicama, u konstantnomje  porastu, te je vrhunac doživio 2009. godine, prije nego je pao na 1.16, 2014. godine.

Normalan odnos spolova novorođenčadi u Kini je između 1.02 i 1.07 rođenih dječaka na svaku djevojčicu.

U posljednjih 30-ak godina rođeno je tako 24 do 34 milijuna više dječaka nego djevojčica, pa će većina tih odrallih muškaraca teško pronaći suprugu.

"Moramo se suočiti sa stvarnosti. Ozbiljni društveni problemi, kao što su silovanja i napadi, mogli bi se početi događati ako muškarci ne nađu žene. Ali ne mora biti tako ako im ponudimo druge opcije", kaže Xie koji napominje da na problem gleda s ekonomskog aspekta.

Zbog njihovog nedostatka, porasla je vrijednost žena, te muškarci koji dobro zarađuju prije nađu partnerice, jer se mogu brinuti za njih. Za one siromašnije, jedna opcija bi bila da dijele ženu s drugim muškarcem.

"Ne šalim se. Svaka razumna osoba kritičkog razmišljanja će doći do istog zaključka. Ne možemo tim muškarcima uskratiti supruge samo kako bismo bili moralni", kaže Xie, koji ističe da je to već praksa u siromašnim ruralnim područjima.

Druga opcija bi bila da žene iz drugih azijskih država, popout Vijetnama, dođu u Kinu kako bi se ondje udale, piše Business Insisder.

Xie predlaže da se promijene zakoni koji jedinim legalnim brakom smatraju monogamnu između heteroseksualaca, iako na njegov prijedlog mnogi ne gledaju blagonaklono, te preispituju njegovo moralno stajalište.

No Xie ističe i da je dobio podršku. Naravno, riječ je većinom o onima koji dolaze iz ruralnih područja gdje nije rijetkost da braća već dijele žene.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.