Life
4428 prikaza

Misterij: Ukradena tri broda s dna mora

HNLMS Kortenaer
Wikimedia Commons
Istragom se pokušavaju utvrditi točne okolnosti nestanka brodova s dna mora

Međunarodna istraga pokrenuta je zbog misterioznog nestanka tri nizozemska ratna broda iz Drugog svjetskog rata koji su nestali s dna Javanskog mora u blizini obale Indonezije.

Nizozemsko ministarstvo obrane potvrdilo je da su ostaci dvaju brodova uništenih 1942. godine potpuno nestale. Veliki dijelovi trećeg broda također nedostaju.

Amateri pronašli brodove

Ostatke brodova su prvi put našli amaterski ronitelji 2002. godine ali nedavna ekspedicija povodom 75. obljetnice bitke na Javanskom moru otkrila je da su brodovi nestali. Sonarskim pregledom utvrđeno je da su tragovi brodova još uvijek na dnu mora, ali sami ostaci brodova su nestali, piše britanski Guardian.

"Ostaci HNLMS De Ruytera i HNLMS Java potpuno su nestali. Veliki dijelovi HNLMS Kortenaera također nedostaju", rekli su Nizozemci.

HNLMS De Ruyter | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Sva tri broda potonula su tijekom bitke na Javanskom moru u veljači 1942. godine. Britanska, američka, australska i nizozemska mornarica uzaludno su se pokušavale suprotstaviti nezaustavljivom japanskom napredovanju.

Bila je to jedna od najkrvavijih bitaka u tom dijelu svijeta, a saveznici su izgubili šest brodova i više od 2.000 mornara. Japanci su izgubili jedan brod i manje od 40 mornara je ubijeno. Više od 900 Nizozemaca je poginulo, a oko 250 Indonezijaca nizozemskog porijekla im se pridružilo u vodenom grobu. Olupine brodova proglašene su svetim ratnim grobljem.

"Istraga je pokrenuta kako bi se ustanovilo što se dogodilo s olupinama. Skrnavljenje ratnih grobova ozbiljan je prekršaj", dodali su iz nizozemskog ministarstva obrane.

Groblje brodova

Mora oko Indonezije, Singapura i Malezije su pravo groblje brodova i pretpostavlja se da na dnu leži više od stotinu brodova i podmornica uništenih tijekom Drugog svjetskog rata. Godinama su skupljači otpada krali dijelove brodova i prodavali ih u staro željezo.

Ronilačka škola u Maleziji prošle godine ispričala je za New Straits Times da olupine brodova sustavno uništavaju ljudi koji se pretvaraju da su ribari. Eksplozivima bi rastavljali brodove i izvlačili metale.

I američka vojska otkrila je da je netko neovlašteno ometao posljednje počivalište šestotinjak mornara na USS Houstonu, također u Javanskom moru.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Casper
    Casper 12:51 17.Studeni 2016.

    Da nije neko od članova ADZ-a bio tamo na odmoru?