Life
23550 prikaza

Mračna tajna kraljevske obitelji - tragični život princeze Alice

Scena iz serije Crown
Netflix
Od boravka u raznim institucijama za poremećene do života u samostanskoj bijedi i rasprodaje nakita - Alice je sve samo ne tipična princeza

"Rođena sam u dvorcu Windsor", kaže časna sestra.

Zatim povuče dim cigarete, tako jako kao da joj život ovisi o tome.

"Rođena sam gluha. Liječio me Sigmund Freud. On nije bio dobar čovjek", izgovara sjedeći u naslonjaču, dok preko puta nje sjedi novinar koji svaku riječ pozorno zapisuje u svoju bilježnicu. 

Scena je to iz 3. sezone Netflixovog hita Crown, serije koja prati uspone i padove britanske kraljevske obitelji s fokusom na kraljicu Elizabethu. Iako je činjenica kako da do ovog intervjua nikad nije došlo, istina je sve rečeno - princeza Alice doista je bila časna sestra, praunuka kraljice Victorije i majka princa Phillipa. 

Njen je život bio bizaran, prepun bešćutnosti i boli, a iz današnje je perspektive nevjerojatno zamisliti što je sve prošla, uključujući i prisilno rendgensko snimanje njenih jajnika po nalogu dr. Freuda.

Tko je bila tragična princeza?

Princeza Alice rođena je 1885. godine kao Victoria Alice Elizabeth Julia Marie. Njeni preci su bili iz Battenbergove grane kraljevstva. Istina je kako je rođena gluha, ali i nevjerojatno inteligentna - do osme godine naučila je čitati s usana čak tri jezika (engleski, njemački i grčki). 

Princeza Alice, majka princa Phillipa | Author: Netflix Netflix

Kad je imala 17 godina, prisustvovala je krunidbi  Edwarda VII u Londonu. Tamo je upoznala grčkog princa Andrewa, a oni su se oženili već sljedeće godine, 6. listopada 1903..

Živjeli su u Grčkoj, u kraljevskoj palači, a zajedno su imali petero djece. Od četiri kćeri, tri su se njih udale za naciste, dok je sin Phillip bio najmlađi među njima.

Život im je bio miran, sve dok nisu izbili balkanski ratovi 1912. godine. Princeza Alice odmah se angažirala pomažući u bolnicama, stavljala je ranjenicima zavoje i pomagala im olakšati bolove.

Vjenčanje princa Williama i Kate Middleton JESTE LI ZNALI Life Evo zašto kraljevska obitelj nikad ne koristi svoje prezime

- Bože kakve smo sve stvari vidjeli. Razbijene ruke, otvorene prijelome na nogama, glavama, hodnici su bili puni krvi - napisala je u pismu svojoj majci. 

Zbog političkih nemira u Europi, princeza Alice i njena obitelj bili su prisiljeni pobjeći iz zemlje. U tim je trenucima ona postala duboko religiozna te se preobratila na grčku pravoslavnu vjeru, piše Washington Post.

Htjeli joj izazvati menopauzu da ozdravi od ludlila

No, krajem 1920-ih doživjela je neku vrstu psihičkog sloma, govorila je ljudima kako razgovara s Isusom, tvrdeći da s njim čak i "koketira". Njezina je obitelj u početku bila zbunjena, a zatim zgrožena. Njena majka rekla je da pati od "anemije mozga", navodi se u dokumentarcu "The Queen’s Mother in Law".

Prema Aliceinom biografu Hugu Vickersu, doslovno su po nju došli automobilom u kojem su bila dva muškarca, oni su je unijeli u auto i odveli.

Poslana je u sanatorije u Berlinu i u Švicarsku. Na kraju je njen slučaj dospio u ruke kasnije slavnog dr. Sigmunda Freuda, koji je zaključio kako je ušla u stanje ludosti zbog ljubavne veze koju nije ostvarila ranije u životu.

Kako bi je "ohladili" i ubili joj libido, odlučili su joj izazvati prijevremenu menopauzu te su joj zbog toga višekratno rendgenski snimali jajnike.

Ta terapija, naravno, nije funkcionirala. Ipak, princeza Alice je na kraju vratila svoj zdrav razum, ali ne zahvaljujući liječnicima već samoj sebi. No, do tog je trenutka bila godinama odvojena od svoje obitelji, a mladi je Phillipe odrastao bez majke, odsjedajući u kućama raznih rođaka.

- Bila sam na liječenju dvije godine, ali sam hvala Bogu uspjela pobjeći - kasnije je rekla.

Kraljevska obitelj Spletkaroši Life Insajder otkrio crnu stranu kraljevske obitelji

Prije njenog bijega dijagnosticirana joj je shizofrenija, a liječenje i sve bizarne terapije provodili su protivno njenoj volji, često je vežući i dajući joj sedative.

Ponovno se spaja sa svojom obitelji 1937. na sprovodu za kćer Cecilie, koja je umrla u avionskoj nesreći. Philip, tada 16-godišnjak, fotografiran je kako maršira u pogrebnoj povorci s muškarcima u nacističkim uniformama.

Heroj holokausta

Nedugo nakon toga, Phillip se pridružuje mornarici, a princeza Alice se vraća u Grčku kako bi pomagala bolesnima i siromašnima. Budući da je Hitler 1943. čvrsto stezao svoj obruč i oko Grčke, princeza Alice je židovske pripadnike svoje obitelji sakrila u svom stanu u Ateni.

 - Bilo je slučajeva kada su Nijemci postali sumnjičavi, a princezu Alice čak je ispitivao Gestapo", tvrdi Yad Vashem, iz izraelskog muzej holokausta. "Koristeći se gluhoćom, pretvarala se da ne razumije njihova pitanja dok je nisu ostavili na miru."

Princeza Alice, majka princa Phillipa | Author: Netflix Netflix

Obitelj je ostala skrivena sve dok Europa nije bila oslobođena od nacista.

U međuvremenu, Phillip je zadobio srce princeze Elizabeth te se par vjenčao 20. studenog 1947. godine, s kojom je zapravo u srodstvu u trećem koljenu. 

Kompliciran odnos

Princeza Alice prisustvovala je vjenčanju, gdje je navodno duboko dojmila buduću britansku kraljicu. Sa sinom je imala kompleksan odnos, a iako ga je od milja zvala "Bubbikins", on joj je zamjerao što nije bila prisutna kad ju je najviše trebao, predbacujući joj 

Njegov otac princ Andrew nije se s njom nikad razveo, no ipak ju je ostavio zbog mlađe ljubavnice te nije imao želje brinuti o Phillipu.

No, na samoj krunidbi izazvala je šok pojavivši se u odori časne sestre, no brzo nakon proslave vratila se u Grčku gdje su je dočekale nove nevolje, odnosno vojni puč.

Do 1967. njezino zdravlje je propalo, a politička se situacija pogoršala za grčku kraljevsku obitelj. Princeza je prodavala komad po komad svog naslijeđenog nakita kako bi financirala samostan u kojem je živjela, a kraljica nagovara princa Phillipa da njegovu majku pozovu da živi s njima u  Buckinghamskoj palači.

Tamo je provela posljednje dvije godine svog života, tumarajući beskrajnim hodnicima u odori časne i s cigaretom u ruci. Alice je umrla u Buckinghamskoj palači 5. prosinca 1969.

Iako je bila internirana u kraljevskoj kripti u dvorcu Windsor, njeni posmrtni ostaci preneseni su, po njenim željama, u Rusku pravoslavnu crkvu Svete Marije Magdalene u Jeruzalem 1988. godine.

Princ Phillip je 1993. otputovao tamo na ceremoniju sađenja drveta u njenu čast.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:00 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site