Life
3062 prikaza

Pogledajte kako izgleda papinska spavaonica

Papinska rezidencija Castel Gandolfo
1/10
REUTERS
Papinski ležaj nije nimalo 'dekadentan' kao što se misli - malo je manji od bračnog kreveta

Papa Franjo odlučio je da neće koristiti papinsku palaču u gradiću Castel Gandolfo, čime je javnosti omogućio uvid u dosad skriveni život više desetaka papa na tom seoskom imanju.

Ako ste se ikada pitali gdje spava Papa, vjerojatno ste zamislili nešto dekadentno, no papinski ležaj je jednostavan – manji bračni krevet boje mesinga s prošivenim prekrivačem uz koji su dva stolića, i to je to.

Papinska rezidencija Castel Gandolfo | Author: REUTERS REUTERS
Rijetki su bili oni koji su osim poglavara Katoličke Crkve vidjeli tu sobu u mjestu Castel Gandolfu udaljenom 24 kilometara od Rima, no sad je svima dopušteno prošetati se kućom za odmor desecima papa. 

Apostolska palača na jezeru Albano otvorena je za javnost otkako je papa Franjo odlučio da mu nije potrebna za bijeg od stresnog života u Rimu.

Tragovi njegova prethodnika Benedikta XIV. i dalje su u zgradi. U tajnikovoj sobi visi Benediktov portret, nasuprot zastave s plavo-bijelom šahovnicom koja predstavlja njegovu rodnu Bavarsku. 

Benedikt XIV.  stigao je u Castel Gandolfo nakon što je 2013. odrekao papinskog mandata. Njegov nasljednik, 79-godišnji Franjo, tamo ga je jednom posjetio i zajedno su molili. 

No papa Franjo, koji živi u gostinjskoj kući unutar zidina Vatikana i ne ide na odmor, otvorio je vrata svoje ljetne rezidencije javnosti što je dio njegovog već dobro poznatog odricanja od privilegija kojim je stekao ugled narodskog Pape. 

"Ovo je nekad bio zatvoreni svemir. Ponekad bi stigao neki državnik ili kardinal, no tu je inače bio samo Papa", rekao je Antonio Paolucci, direktor Vatikanskog muzeja. "Sada je palača otvorena za sve", dodao je. 

Posjetitelji u njoj mogu vidjeti knjižnicu i radnu sobu, kao i tapiseriju na zidovima, barokni namještaj, slike i kipove papa. Izložene su i papuče bivših crkvenih poglavara. 

S farme u sklopu imanja, inače većeg od Vatikana, papi Franji u Rim stižu mlijeko i jaja od tamošnjih krava i kokoši. 

Palača pripada Vatikanu više od 500 godina, a vjeruje se da je papa Pio XII. ondje skrivao Židove tijekom Drugog svjetskog rata. Ondje je paparazzo čak jednom ulovio papu Ivana Pavla II.  u kupaćim gaćama.

Papinska rezidencija Castel Gandolfo | Author: REUTERS REUTERS
Nema "ničeg skandaloznog" u tome što je papa Franjo odlučio da neće dolaziti, smatra kustosica Vatikanskog muzeja Sandra Barbagallo, dodavši kako je i prije bilo papa koji nisu napuštali Rim.

Ako idući odluči da želi rezidenciju nazad, ističe Barbagallo, on će imati pravo na to, a time će obradovati i stanovnike Castel Gandolfa. 

Vlasnik obližnjeg kafića Stefano Carosi, naglašava kako "turisti i dalje dolaze, no ne onoliko koliko ih je bilo kad je Papa bio prisutan". 

I gradonačelnik tog malenog grada nada se da će papa Franjo promijeniti svoje mišljenje.

"Pitao me jesam li ljut na njega zato što ne dolazi. Naravno, rekao sam mu da nisam", pojašnjava Milvia Monachesi za La Repubblicu. "No i dalje se nadamo da će se vratiti", zaključuje on. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.