Life
21940 prikaza

Pohotna žena Mara uzrok je Pavelićeve krvoločnosti

Adolf Hitler i Ante Pavelić
1/5
Bundesarchiv
Pavelić nije mogao nikad pročitati referat do kraja, a da ga ne bi prekinuo telefonski poziv njegove pohotne žene

Teško je povjerovati kakvi se sve materijali kriju u 2000 stranica dosjea “Ante Pavelić”. Debeli spis iz Državnog arhiva povjesničari su koristili krajnje selektivno, fokusirajući se na zločine i politiku u najstrožem smislu riječi, zaobilazeći u širokom luku sve što se ticalo Pavelićeve privatnosti, osobnog života, sklonosti, žena, ljubavnica, perverzija, psihičkog i tjelesnog zdravlja. A bilo je toga, bilo, kako reče pjesnik...

Iako je  - primjerice - javna tajna da je “Poglavnikovica”, “Faraonka Mara” ili “Milostiva”, kako su Maru Pavelić posprdno zvali na Dvoru, bila važan faktor Nezavisne Države Hrvatske, njenoj ličnosti posvećena je u radovima naših povjesničara tek usputna pažnja. Ona je uglavnom završavala u bilješkama, premda zbog svoje važnosti i utjecaja na politiku zaslužuje ozbiljna multidisciplinarna istraživanja.

Dalmatinski guvernorat Lukavci Life Hrvatski špijuni: Uništili su NDH Paveliću ispred nosa

Žene na Balkanu, u vrhu politike, Jovanka, Davorjanka Paunović, Mara Pavelić, Mira Marković, igrale su važnu ulogu puno puta nadmašujući po perfidiji i ambiciji razvikanu ženu tana od Cawdora, proverbijalnu zlicu Lady Macbeth. Ukratko, sve to blago iz arhiva Udbe, zatajeno najprije zbog prirode bivšeg sustava a potom, u demokraciji, valjda zbog inercije - napokon je pred čitateljima, u knjizi  “Tajni dossier s dvora”, koja se može kupiti na svim kioscima i u svim boljim knjižarama.

Evo dva karakteristična ulomka iz knjige. U prvome riječ je o dijelu svjedočenja Vladimira Košaka, Pavelićeva ministra financija, kojeg je isljednicima Udbe dao u zatvoru.

"Prema zapažanjima, Pavelić je bio najuže i najintimnije povezan sa svojom obitelji, a naročito sa ženom" - govori Košak.

Ante Pavelić | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

"Gotovo ni jedna audijencija, odnosno referat kod Pavelića nije prošao, a da ga žena nije barem jedan puta nazvala telefonom. A ne samo da je između njih bio tako čest kontakt nego se radilo o pravom seksualnom sužanjstvu Pavelića u odnosu spram njegove žene, koja je bila vrlo jakih seksualnih nagona i interesa. Bilo je mnijenje mnogih da Pavelić u seksualnom pogledu nije imao posla ni s jednom drugom ženskom osobom, osim sa vlastitom ženom, a ima ih koji su u njegovom seksualnom odnosu nalazili patološke momente, pa također jedan od razloga i uzroka Pavelićevog krvološtva.

Dnevnik Diane Budisavljević Antifašistkinja Life Ustaše su je mrzile, a ni Juga ni Hrvatska nisu je voljeli

Tako je pred kapitulaciju u aprilu 1945. pripovijedao Eugen Kvaternik da je tokom 1942. godine bio jednom pozvan da dođe poslije ručka na crnu kavu u Pavelićevu vilu na Rebru. On je ušao nenajavljen u salon u kojem su sjedili Pavelić i Pavelićka, u foteljima i razgovarali. Kad su primijetili Kvaternika, naglo su se razmaknuli i bili oboje vrlo crveni i u neprilici.

Kvaternik je još prije nego što su ga primijetili, čuo da razgovaraju o nekim smaknućima, pa je imao dojam da se oni na taj način, razgovarajući o krvavim stvarima seksualno iživljavaju i bez međusobnog fizičkog kontakta. Tu bi trebalo medicinskog predznanja da se može navedenu dijagnozu dalje analizirati, ali se mora reći da su svi utisci bili da je u odnosu između Pavelića i njegove žene bilo nešto seksualno-patološkoga, diktiranoga po njoj...“ 

Ante Pavelić | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

Zapovjednik Poglavnikova tjelesnog sdruga  (PTS) Ante Moškov reći će isljednicima:

“Čitav obiteljski život Pavelića i ostalih članova obitelji bio je čvrsto povezan i ne bih mogao reći da sam od koga čuo, niti sam opazio da bi među članovima obitelji dolazilo do ikakvog razmimoilaženja. Nema ni naznaka da se Mara i Pavelić međusobno nijesu cijenili, pa i voljeli. Oni su bili vezani dugogodišnjim životom i radom, kao i karakterima. Pavelićevi odnosi s drugim ženama nijesu mogli imati nikakav dublji uticaj na njegov i Marin zajednički čvrsto povezani život. Njih dvoje su bili oslonjeni jedno drugo i Pavelić je bio svjestan da mu Maru ne može nadoknaditi ni jedna druga žena u pomoći i razumijevanju za ostvarenje njegovih ciljeva.

Ante Pavelić Feljton Life Pavelićeva žena Mara: Hrvatski narod je đubre, stoka!

Veza s drugom ženom bila je za njega bez dubljeg sadržaja i veće sentimentalnosti, što se vidi po konačnom postupku prema njoj. Ista mu je služila više kao objekt zadovoljenja nagona nego kao voljeno biće. Uzrok ovog povremenog udaljavanja od vlastite žene može biti, pored njegova lažnog morala, i fiziološke naravi u vezi s Marinim godinama. Ali ovo sigurno nije ni jednog časa u njegovim očima i osjećajima umanjilo Marino značenje i vrijednost za njega samoga i za njegov životni cilj, kao i u pogledu djece.

Čitav njihov zajednički život je previše isprepleten i urašten s političkim radom tako da je često puta teško lučiti jedno od drugoga”, objašnjava Moškov, koji će potom ispričati isljednicima epizodu koja ga je zapanjila. Par dana prije pad NDH Pavelić se iskrada u tajnu akciju. Moškov otkriva identitet “druge žene” i ne može doći sebi..."

U knjizi su zapisnici ispitivanja Košaka, Kvaternika, Uvanovića, Perčevića, Servatzyja i drugih ključnih ljudi NDH.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:40 09.Prosinac 2019.

    da je taj smrad ostao 45 u jugoslaviji otišao bi na streljanje ali eto udba ga je 1957 pronašla i sada nek spava u madridu

  • BESTpartizan 19:40 09.Prosinac 2019.

    da je taj smrad ostao 45 u jugoslaviji otišao bi na streljanje ali eto udba ga je 1957 pronašla i sada nek spava u madridu

  • Avatar Mado
    Mado 14:31 09.Prosinac 2019.

    Pavelić je prastara povijest, lako za njegovu krvoločnost, mene zanima sadašnjost odnosno srpska krvoločnost, zašto su izvršili agresiju na tuđe države, zašto su pljačkali, bombadirali i rušili naše gradove, zašto su silovali tisuće žena i djevojčica, zašto su napravili genocid ... prikaži još! i stotine masovnih grobnica ?