Life
394 prikaza

Situacije u kojima morate misliti na sebe i reći: "Ne"

Scena iz serije "Djevojke"
HBO
Mnogi od nas ne znaju kako odbiti bilo kakvu molbu, pa završe frustrirani i umorni

Iako je ne tako mala riječ, ona ima velik utjecaj.

Nakon što je žena koja stoji iza serije "Skandal", Shonda Rhimes, 2015. proglasila godinom u kojoj će svima i svemu govoriti "da", glumica, spisateljica, producentica, redateljica i žena koja stoji iza hit serije "Djevojke", Lena Dunham, odlučila je da će 2016. za nju biti godina u kojoj će često izgovarati "ne". 

Oba koncepta se čine tako jednostavnima, ali istodobno predstavljaju važne stavove kojih se prečesto zaboravljamo pridržavati.

U blogu o svojoj novoj odluci, Dunham je detaljno opisala koliko joj se život promijenio otkad se odlučila oporaviti od mješavine nedostatka samopouzdanja i vječne potrebe za traženjem odobravanja, te je počela koristiti riječ ne.

"Bio je to spor proces, no pristojno 'ne' mi je brzo ušlo u krvotok... I dogodilo se nešto nevjerojatno: i moj privatni život se poboljšao... Ljudi dobro reagiraju na iskrenost i stvarnost. Oni razumiju. A s tim silnim odbijanjima, odjednom sam naišla na puno 'da' od drugih ljudi. Čudno je kako to funkcionira", napisala je Dunham.

Nije loše naučiti nešto od nje, jer je jako važno znati kad svoje potrebe trebate staviti prije tuđih, piše Huffington Post.

Stoga vam donosimo šest situacija u kojima je potpuno prihvatljivo reći ne. Vjerujte, svijet neće stati.

1. Kad ste umorni.

2. Kad vam nije ugodno učiniti to što su vas zamolili.

3. Kad ste stvarno na "vi" s vremenom i morali biste se ubiti od posla da obavite to što se od vas traži.

4. Kad vas jednostavno ne zanima to što netko zahtijeva od vas.

5. Kad biste rekli "da" samo zato da zadovoljite drugu osobu.

6. Kad god poželite... jer, to je i tako vaš život.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.