Life
4241 prikaza

Najveća tajna Nikole Tesle: Nećak krao papire o zrakama smrti iz genijeva tajnog sefa

Nikola Tesla
Wikipedia
Nikola Tesla rođen je 10. srpnja, na današnji dan 1856. godine u Smiljanu, u Hrvatskoj. FBI 2016. godine objavio je dotad strogo čuvane informacije o njegovim neprocjenjivo vrijednim bilješkama, zaplijenjenim nakon smrti genija

Američka vlada zaplijenila je puna dva kamiona njegovih stvari nakon smrti Nikole Teske. O tome je prije nekoliko godina detalje objavio američki FBI. 

Povjerljivi dokumenti (možete ih pogledati ovdje) objavljeni su na osnovu Zakona o slobodi informacija i potvrđuju osporavane navode da je FBI zaplijenio Teslinu imovinu, ali i otkrivaju da je vlada SAD-a zaista bila zainteresirana za njegove "zrake smrti”" – oružje koje je Tesla navodno osmislio. 

Dokumenti na koje se dugo čekalo potvrđuju i da je FBI planirao uhititi Teslinog člana obitelji, za kojeg su vjerovali da se želi domoći neprocjenjivo vrijednih bilješki slavnog izumitelja. 

U pitanju je Sava Kosanović, Teslin nećak, diplomat, kasnije i ministar unutarnjih poslova Kraljevine Jugoslavije. 

Također, sve ove godine vjerovalo se da je Nikola Tesla umro u 85. godini života u svom apartmanu u hotelu New Yorker 7. siječnja 1943. ali novoobjavljeni dokumenti navode da je umro zapravo 8. siječnja.

Među papirima se mogu naći i detalji o tome kako je američka vlada pokupila svu Teslinu imovinu, zapečatila sve papire i prenijela ih u skladište na Manhattanu 

U tadašnjem izvještaju se iznosi zabrinutost da, obzirom da je Tesla naturalizirani građanin SAD-a, možda nemaju pravo na njegovu imovinu, ali smatraju da bi mogli zadržati materijale od bilo koje druge obavještajne agencije "na barem dva dana".

Među objavljenim dokumentima je i pismo upućeno J. Edgar Hooveru, prvom direktoru FBI-ja, u kojem se ističe važnost članka u kojem Tesla govori o "zraku smrti" i njegovom potencijalnom 'ključnom značaju' za buduća ratovanja. 

Preporučuje se da Tesla "konstantno bude pod nadzorom", kako bi se zaštitio od "stranih neprijatelja" koji bi mogli biti zainteresirani za "tajnu o tako neprocjenjivom instrumentu". 

Drugi dokumenti pokazuju da je nećak (Kosanović), kojeg Tesla "nije volio", pokušao doći do tih važnih dokumenata i nacrta. FBI je strahovao da će Kosanović proslijediti "informacije neprijateljima". 

Među dokumentacijom koja je klasificirana kao obavještajna, navodi se i opis situacije nakon Tesline smrti, kada je Kosanović sa suradnicima uzimao stvari iz Teslinog sefa, a tu je i prijedlog agenta FBI-ja da se Kosanovića optuži za provalu i uhiti.

"...rečeno nam je da bi trebali osigurati materijal koji je navodno uzeo Kosanović, jer je, ukoliko je to zaista velika tajna, od velike važnosti da ne dospije u novine, gdje bi neprijatelji mogli dobiti uvid u materijal", navodi se.

Memorandum u dokumentima FBI-ja datiran je na 9. siječanj 1943. i u njemu stoji da je Tesla izvodio brojne eksperimente vezane za bežični prijenos struje, "poznato kao zraka smrti". 

Teslin štićenik Bloyce Fitzgerald rekao je u razgovoru s jednim američkim državnim dužnosnikom, da mu je Tesla samo mjesec dana prije svoje smrti rekao da je te eksperimente usavršio. Fitzgerald je također govorio o nekakvom revolucionarnom dizajnu torpeda. 

Ranije se mislilo da "zrak smrti" ne postoji, a FBI je tvrdio da nitko od njihovih agenata nije istraživao Tesline dokumente, niti imao u posjedu bilo kakav njegov dokument. 

Među dokumentacijom koju su obavještajci prikupljali o Tesli nalaze se i bizarne stvari - tu je i jedno pismo iz pedesetih godina, u kojem se govori o njegovim izumima, kao i mašini koja je napravljena po njegovim nacrtima 1950. godine i kojom se održavala "interplanetarna komunikacija" i "komunikacija sa svemirskim brodovima". 

"Svemirci su posjetili Tesline tehničare više puta i rekli su nam da je on sa Venere, da je donesen na ovu planetu 1856. godine kao beba i da je ostavljen kod gospodina i gospođe Tesle u dalekoj planinskoj regiji koja se danas zove Jugoslavija", piše u tom pismu. 

(B92)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.