Life
926 prikaza

Žena krvnika: Oteo me kad sam imala 11, silovao i rekao - sad si moja žena

Usamljena djevojka u sobi
Thinkstock
Supruga jednog od najvećih živućih svjetskih krvnika ispričala je svoju priču

Lord's Resistance Army, jedna od najbrutalnijih afričkih paravojnih skupina - pod vodstvom Josepha Konyja - otela je Evelyn Amony u kolovozu 1994. godine, nekoliko mjeseci prije njezinog 12. rođendana. 

Prošla je trening kao i ostala djeca vojnici, te je danas optužena za ratne zločine. Njezin život se promijenio kad ju je Kony silovao, kad je imala svega 14 godina, nakon čega mu je poslala supruga. 

Amony je provela 11 godina s Konyjem u Ugandi, kao jedna od njegovih 60-ak supruga, tijekom čega je rodila tri kćeri.

Nedavno je objavljena njezina knjiga u kojoj je opisala svoj život s Konyjem, a iz koje je Guardian donio nekoliko isječaka.

Tako je opisala kako je 2002. godine Ladit (naziv iz poštovanja za Konyja) razdvojio žene i djecu u nekoliko skupina. Amony je s djecom ostala u Isore planinama kako bi se bavili poljoprivrednim radovima.

U prosincu se vratio po njih jer je čuo da ga vlada Ugande planira napasti. U žurbi je Amony pala i iščašila koljeno, pa su odlučili za jedan dan odgoditi bijeg u Sudan.

Sljedećeg dana ju je Dominic Ongwen - jedan od zapovjednika koji je trenutno na suđenju za ratne zločine u Haagu - odnio iako je molila Konyja da ju ostavi ondje.

Joseph Kony s otetom djecom | Author: Wikipedia Wikipedia

Nakon što su prešli cestu za Pajong, odlučili su se skrasiti tri dana, dok se Amony ne oporavi. Ali ondje su se počele događati čudne stvari. Naime, izgubili su se u šumi i uskoro ih je okružila vatra. Kony se radijskom vezom javio Fatimi, drugoj supruzi, kako bi je obavijestio da će naknadno doći po nju.

Poslije toga se počeo čudno ponašati i zahtijevati da mu kuha isključivo Amony. Kad su se nastavili kretati, inzistirao je da on nosi njihovu kći Bakitu, što nije činio nikad prije. Tad je rekao Amony da je Bakitu nazvao po Fatimi, te da će njihova kćer preživjeti a Fatima neće.

Jedan dan je Kony otišao prije ostalih i rekao im da ga malo kasnije slijede. Nakon što su ga sustigli pronašli su hrpu izgorjelih tijela oko njega. Tamo su poginule tri Konyjeve supruge, devetero njegove djece i njihova pratnja.

Nakon toga, svi su se bojali ostati u njegovom prisutstvu. jer su strahovali da će im učiniti nešto strašno.

To je ujedno bilo i razdoblje kad je Amony bila najbliža sa suprugom, koji ju je stalno želio u svojoj blizini.

Iako su joj neki govorili da bi je mogao ubiti i zatim počiniti samoubojstvo, ona ga se nije bojala. "Mislila sam: ako me želi ubiti, neka me ubije!".

U to vrijeme bojali su ga se čak i zapovjednici njegove vojske, te su maknuli sve oružje iz njegove blizine. 

Jedan dan je Kony ispričao supruzi koliko je tužan zbog Fatimine smrti, ali i zato što je izgubio najmlađeg sina za kojeg se nadao da će jednog dana preuzeti njegovo carstvo. Samo je želio okončati svoj život, no ono što ga je navodno držalo na životu je bila pomisao na svu ostalu djecu i to kako se za njih ne bi imao tko brinuti da on umre. 

Amony mu je potvrdila da će budućnost svih njih biti vrlo neizvjesna ako ostanu bez njega. Također ga je pokušala uvjeriti da mogu imati drugo dijete, premda je on tvrdio da niti jednog sina neće voljeti kao onoga bez kojeg je ostao.

"Kony mi je rekao da se sve na svijetu događa s nekim razlogom. Rekao mi je da me neće upucati, da vjeruje da ga volim i da sam snažna. Rekao je da je teško biti prorok i da ga Bog iskušava. Puno smo pričali. 

Rekao mi je da će jednog dana svrgnuti vladu i da ćemo dobro živjeti, te da ću ja biti prva supruga u njegovom domu zato što ga nisam napustila dok je prolazio kroz tako teško razdoblje. Rekao mi je da će se potruditi da se dobro pobrine za mene, da će mi budućnost biti svijetla i da se samo moramo nadati."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.