Tehno
153 prikaza

Aplikacija koja će ratne zločince privoditi pravdi

Srebrenica, genocid, masovna grobnica
Matthias Schrader/DPA/PIXSELL
Digitalna tehnologija razvila se u tolikoj mjeri da može aktivistima za ljudska prava pomoći da dokumentiraju i sačuvaju fotografije i filmove koji se mogu koristiti na sudu

Upravo je lansirana mobilna aplikacija koja omogućava očevicima da skinu i dobave dokaze navodnih zločina iz cijelog svijeta, kako bi mogli biti provjereni i upotrebljeni pri progonu počinitelja zločina.

Međunarodna udruga odvjetnika (IBA) iz Londona razvila je digitalnu tehnologiju koja bi trebala pomoći aktivistima za ljudska prava da dokumentiraju i pohrane fotografije i filmove koji se mogu koristiti na sudu. 

Inicijativa je prvotno trebala privesti pravdi osobe odgovorne za ratne zločine, mučenja ili genocid u sukobima poput onih koji se zahuktavaju u Siriji, Ukrajini i Kongu. No s vremenom bi se mogla koristiti i kako bi se zabilježilo nasilje kojeg čine paramilitantne skupine ili sigurnosne snage koje nasilno zaustavljaju demonstracije.

U vrijeme građanskog novinastva, kad milijarde ljudi imaju mobilne telefone, video snimke postaju sve važniji dokaz na suđenjima. A širi se i broj policajaca opremljenih kamerama na tijelu.

Vojska Šri Lanke | Author: Youtube Youtube

Inicijativa za ovakav projekt, poznat kao 'eyeWitness to Atrocities' (svjedoci zlodjela) proizašla je iz teškoća s kojima su se tužitelji susreli pri oslanjanju na sporne snimke navodnih pogubljenja Tamilskih tigrova tijekom završetka građanskog rata Šri Lanke. Na kraju se snimke nisu mogle koristiti na suđenju, jer se nije moglo određiti točno vrijeme njihovog nastanka, podrijetlo i, posljedično, autentičnost.

Besplatna aplikacija eyeWitness automatski dodaje vremenski pečat i GPS lokaciju za svaku snimku, koja se zatim može šifrirati, a poslije i ubaciti u bazu podataka sustava, i to iz bilo kojeg dijela svijeta.

Postoji mogućnost i da izbrišete video nakon što ga proslijedite, kako bi se zaštitili svjedoci koji bi mogli biti zatvoreni i čiji bi mobiteli mogli biti oduzeti, a izrađen je i gumb za paniku koji omogućuje korisnicima da izbrišu sve snimljene informacije, kao i samu aplikaciju.

Ostatak pročitajte u Guardianu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.