Tehno
103 prikaza

Austrijski startup spaja izbjeglice s potencijalnim poslodavcima

Refugees work
Refugees Work
Austrijski startup pomaže izbjeglicama pronaći posao te ih spaja s potencijalnim poslodavcima

Iako je zatvorena balkanska ruta, pitanje izbjeglica i migranata u Europi daleko je od riješene situacije. U Grčkoj i Makedoniji i dalje traju tenzije na graničnih prijelazima. I na putu kroz Italiju još je teška situacija. Austrija je ovih dana najavila da će poslati vojsku duž granice s Italijom kako bi smanjila broj ilegalnih ulazak migranata. 

Dok se političari prepucavaju, neki ipak vide i pozitivne mogućnosti pa čak i poslovnu priliku. U Austriji se jedan startup posve posvetio regrutiranju poslovno najkvalificiranijih izbjeglica. Dominik Beron je još u 11. mjesecu prošle godine osnovao startup Refugees Work s namjerom spajanja kvalicifiranih migranata i izbjeglica s lokalnim poduzetnicima i tvrtkama u Austriji. Sada je projekt krenuo s radom i u dva tjedna registriralo se 1000 izbjeglica te ispunilo profile za traženje posla. Istovremeno prijavilo se i više od 130 potencijalnih poslodavaca. 

Osnivač Beron planirao je da će se u prvoj godini prijaviti oko 400 austrijskih tvrtki, ali već sad se čini da bi interes mogao biti i još puno veći jer ih se prijavljuje i po 50 dnevno. Mnoge tvrtke tako se nadaju doći do jeftinije radne snage ili popuniti radna mjesta koje Austrijanci više ne žele (poput rada u hotelima i slično), ali traže se i specijalizirana zanimanja i akademska znanja. 

"Imamo tvrtke koje žele stvoriti bolju organizacijsku strukturu i unajmiti različite zaposlenike. To se pogotovo odnosi na multinacionalne kompanije", otkriva Beron. 

Velika prepreka zapošljavanju izbjeglica je pravna kompleksnost koja ih prati. Mnoge tvrtke niti ne znaju smiju li zaposliti izbjeglice i kakvi su detaljni njihovih radnih dozvola. Startup Refugees Work pomaže i u tom dijelu jer već u startu uračunava i detalje o pravnom statusu potencijalnih radnika. Tako aplikacija već u startu spaja samo one poslodavce i izbjeglice koji se podudaraju u pravnom smislu. 

"Tehnologija može biti savršena veza između različitih svjetova. Najveća prednost korištenja tehnologije za pomoć izbjeglicama je skalabilnost. Možemo pojedincima pomoći već njihovom registracijom i povezivanjem s njihovim Facebookom. Možemo ih lako spojiti s poslodavcima koji bi im najbolje odgovarali, a to bi teško bilo moguće da smo išli offline putevima. Izbjeglice koriste Facebook i WhatsApp, a poslodavci većinom koriste e-mailove. Mi im možemo pomoći otvaranjem chata s integriranim kalendarom kojim obje strane dobivaju jedinstveni kanal za komunikaciju", ističe Austrijanac Beron. 

On ističe da je lani čak 90.000 izbjeglica ispunilo zahtjev za ostankom u Austriji, a procjenjuje se da će ih oko 70.000 i ostati u zemlji. U Austriji trenutno oko 30.000 izbjeglica ima pristup lokalnim tržištima rada, dok se za većinu još uvijek rješavaju njihovi zahtjevi za azilom. 

Startup ima i plan za monetizaciju jer poslodavcima naplaćuje pretplatu za pristup podacima, a cijena ovisi o veličini tvrtke. Za veće kompanije pretplata kreće od 500 eura godišnje. Beron ima planove proširiti ovaj startup i van granica Austrije, a trenutno traži investitore za proširenje poslovanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.