Tehno
548 prikaza

Svi mogu vidjeti fotke u vašem iPhoneu čak i kad je zaključan

iPhone
Instagram
Korisnici iPhone ovih dana su preplašeni jer znalci mogu bez puno muke 'provaliti' u njihov mobitel, iako nije teško ni zaštiti se, bar dok Apple ne popravi stvar

Bug lociran u iOS 9 sustavu stavlja sve koji ga imaju na milost i nemilost strancima koji imaju uvid u fotografije i kontakte osobe s iPhoneom, čak i nakon što ona zaključa mobitel.

Pri iskorištavanju buga, hakeri bez problema probijaju lozinkom zaštićeni ekran, sve dok iPhone ne zaprijeti da će isključati korisnika. Obraćajući se Siriju, oni mogu otvoriti aplikaciju sata i zatim, klikanjem, neometano pristupiti fotografijama i kontaktima hakiranog smartphonea, te potencijalno ugroziti osobne informacije vlasnika telefona.

Sve je u video prikazao Jose Rodriguez, poznat po tome što je već otkrivao slične bugove u iOS sustavu, a otkrio je i da telefon kojeg je prikazao nije bio njegov.

Doduše bug se može lako spriječiti odlaskom u postavke i odabirom 'Touch ID & Passcodea'. A isključivanjem Sirija kad je telefon zaključan, jednostavno stajete na kraj bilo kakvim hakerima.

Drugi način na koji možete osigurati svoje informacije jest da koristite dulje alfanumeričke lozinke umjesto standardnih, dugih tek četiri do šest kodova. 

Zasad problem nije riješen ni u iOS 9.0.1. sustavu, koji se nedavno pojavio, a slični bugovi su pronađeni i u različitim prvim updateovima drugih iOS verzija. 7., 6. i 4. su bili posebno ranjivi i imali slične bugove, a otkad je iPhone predstavio zaključavanje ekrana kao glavnu obranu od neželjenog pristupa mobitelima, ta je značajka postala posebno zanimljiva meta hakera, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.