Tehno
2109 prikaza

CIA špijunirala Sovjete na njihovim vojnim paradama

Ruska parada u sklopu obilježavanja Dana mornarice
ANTON VAGANOV/REUTERS/PIXSELL
Tijekom Hladnog rata najvažnije je bilo zaustaviti rastuću Sovjetsku vojnu moć koju su oni ponosno pokazivali

Velika napetost vladala je svijetom za vrijeme Hladnog rata, posebno na relaciji SAD - Sovjetski savez. Tada su američke snage većinu svojih informacija o stanju ruske vojske dobivali upravo zahvaljujući prisustvu CIA-e na njihovim vojnim paradama. A oni su ih voljeli organizirati i tako svijetu pokazivati svoju veliku snagu i moć. Sovjeti su i znali da ih Amerikanci na takav način prate, pa se nije jednom dogodilo da su ih uvjerili kako imaju puno više nuklearnih bombardera nego što zapravo imaju. 

Parade su se tradicionalno održavale 1. svibnja na Međunarodni praznik rada na moskovskom Crvenog trgu. Druga se organizirala 7. studenog prilikom obilježavanja Oktobarske revolucije.

"Iako su se najveće vojne parade održavale u Moskvi bilo ih je i u drugim gradovima. Moskva je ponekad održavala i zračnu predstavu kojom SSSR naglašavao svoju vojno zračnu snagu", napominju sa Sveučilišta George Washington.

Vladimir Putin S-300 Top News Zašto se Ameri i Izraelci boje Putinovog raketnog čudovišta?

Prikazivali su tako Sovjeti svoju raznu i moćnu vojnu tehniku, posebno nuklearni sistem. Ponosno su moskovskim Crvenim trgom paradirali sa balističkim raketama, nuklearni naoružanjem. Bila je tu i teška artiljerija među kojima i rakete poput SA-6 Gainful koje su mogle ugroziti i američke bombardere, piše Popular Mechanics.

CIA je bila posebno zadovoljna što može pozorno promotriti letjelice koje su inače mogli vidjeti samo iz daljine ili kao neke manje točkice u zraku. Zapadnjački dužnosnici koji su radili u ambasadama i konzulatima u Sovjetskom savezu bili su česti gosti ovih parada i nerijetko ih fotografirali.

Kako su Sovjeti bili svjesni toga, tako su najmanje jednom uvjerili Amerikance da imaju više oružja nego što su oni mislili. U srpnju 1955. godine tako su na paradi prikazali deset strateških bombardera u formaciji. Istom su rutom proletjeli šest puta i tako stvorili dojam da ih imaju ne deset, već šezdeset. Tako su kod Amerikanaca razvili strah od moćne ruske vojne sile i potrebu da se njih i obrane, i da razviju svoju flotu, a posebno interkontinentalne rakete. 

No u stvarnosti Sovjeti su imali samo 23 takva bombardera.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.