Tehno
7297 prikaza

Elitni Putinovi ratnici moraju koristiti talijansku opremu

Putinovi specijalci
Screenshot
Ruska velika vojna sila ipak ne može bez moderne zapadnjačke opreme

Stanje ruske vojne opreme godinama je predmet brojnih rasprava. I dok će oni sami, predvođeni predsjednikom Vladimirom Putinom, hvaliti stanje njihove vojske, impresivno prikazivati brodove, podmornice, tenkove, i zrakoplove, stručnjaci će kritizirati njihovu zastarjelost i manjak tehničke opremljenosti koja prati moderni razvoj vojne tehnologije. 

Mnogi će potvrdu tome naći u njihovoj posljednjoj velikoj vojnoj vježbi koju se održali na Mediteranu i u kojoj je, kako pišu mediji, ruska vojska koristila 'zapadnjačku' vojnu opremu. Tako su korištena njemačka Rotinor ronilačka vozila i talijanski aparati za disanje OMG/Siel MK4 CDV Pro umjesto ruskih tipova. 

U velikoj vojnoj vježbi sudjelovale su njihove mornaričke i zračne snage, ruske specijalne postrojbe Spetsnaz. Više od dvadeset ratnih brodova, uključujući i krstaricu "Marshal Ustinov" i tri najsuvremenije ruske fregate, lansirale su anti raketne napade  i pucali iz pušaka visokog kalibra. Bio je tu i bombarder Tupoljev Tu-160

Snimke koje je objavio ruski ministar obrane pokazuju njihove kopnene snage opremljene vrhunskim tenkovima na obalama sirijske provincije Latakia. Sudjelovali su i helikopteri, razni zrakoplovi i tenkovi, amfibijski brodovi, piše RT. 

Ovaj je 'predstava' dio velikih vojnih igara koje su trebale pokazati zauzimanje teritorija kojim upravlja neprijatelj. U vježbi je, između ostalog, sudjelovalo 26 brodova, dvije podmornice, 34 zrakoplova. Vježba se održala usred velike napetosti u regiji. Moskva tako tvrdi kako SAD ima dodatne vojne želje u Siriji za potencijalni raketni napad na sirijske vladine snage. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako su pripreme "najnoviji dokaz namjere SAD da napadnu" nakon, kako su ga nazvali, lažnog kemijskog napada u Siriji.  

Nedugo nakon ovih vježbi Rusija je započela najveće vojne vježe u povijesti, a kako piše Hina, na vježbama će sudjelovati gotovo 300.000 ljudi. Masovno raspoređivanje u kojem sudjeluju kineska i mongolska vojska, nazvano "Vostok-2018" (Istok-2018), nastavit će se do 17. rujna u istočnom Sibiru i na ruskom Dalekom istoku.

"Vostok-2018 je počeo", priopćilo je u utorak ministarstvo obrane, uz video snimku koja prikazuje oklopna vozila, helikoptere i zrakoplove u pokretu. Sutra su na planu i programu vježbe protuzračne borbe dok će "glavni događaj" biti u četvrtak, objavilo je ministarstvo obrane novinarima koji prate vježbe, ne navodeći više detalja.

Proba za vojnu paradu u Moskvi Dan pobjede Top News Ovo su Putinova oružja za uništenje svijeta

Ruska vojska usporedila je tu demonstraciju sile sa "Zapadom-81", vojnom vježbom u kojoj je prije gotovo 40 godina bilo mobilizirano između 100.000 i 150.000 vojnika iz Varšavskog pakta u Istočnoj Europi, što su bili najveći manevri ikada organizirani u sovjetskoj eri.

Na vježbi "Vostok-2018" će sudjelovati čitav moderni repertoar ruske vojske: rakete Iskander, sposobne ponijeti nuklearne glave, tenkovi T-80 i T-90 ili pak najnoviji borbeni zrakoplovi Su-34 i Su-35. Na moru će ruska flota rasporediti nekoliko fregata opremljenih raketama Kalibr koje su se dokazale u Siriji.

U okviru Gospodarskog foruma u Vladivostoku na Dalekom istoku Rusije, predsjednik Vladimir Putin trebao bi prisustvovati "Vostoku-2018." do kojeg dolazi u kontekstu trajnih napetosti sa Zapadom, uslijed ukrajinske krize, sukoba u Siriji i bezbrojnih optužbi za uplitanje u zapadnu politiku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.