Tehno
187 prikaza

Evo kako izgleda korištenje kompjutera u Sjevernoj Koreji

Sjevernokorejci koriste internet
YouTube screenshot
Skupina IT stručnjaka domogla se operativnog sustava Sjeverne Koreje, te su shvatili da država prati sve koji ga koriste

Ako ste se ikad pitali kako izgleda korištenje kompjutera u Sjevernoj Koreji, ne morate više gubiti san, jer je otkrivena ova velika tajna.

Naime, još 2013. godine Sjeverna Koreja je izumila vlastiti operativni sustav poznat kao "Crvena zvijezda 3".

Dva njemačka stručnjaka za informacijsku tehnologiju nedavno su analizirala kod ovog operacijskog sustava i otkrili su da se kretanje svih datoteka može točno pratiti od jednog do drugog kompjutera.

Uz to, sustav je teško modificirati, a ako pokušate zaustaviti antivirusni program ili firewall, kompjuter će se automatski ugasiti.

Kad instalirate sustav, morate odabrati grad u vašoj vremenskoj zoni, a zanimljivo je da Južna Koreja nije među ponuđenim opcijama. 

Čitav sustav nalikuje Mac OS X-u, dok starija verzija sliči Windows XP-u, a kako to sve točno izgleda pogledaju u ovom videu. 

Priča se da je Kim Jong-un želio da "Crvena zvijezda 3" više sliči OS X-u nakon što su ga 2013. fotografirali s iMacom. 

Dizajneri koji su radili na sustavu nisu se čak potrudili ni promijeniti imena popularnih Appleovih aplikacija kao što su Quicktime i Stickies. 

Njihov se pretraživač zove Naenara, a predstavlja izrazito modificiranu verziju Mozzile Firefoxa. Ona dopušta korisnicima pristup državnim medijima i stranicama koje je država prehodno ograničila, prenosi Business Insider.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.