Tehno
1067 prikaza

Budite pametniji od Googlea - evo par trikova

Google na tabletu
Chris Radburn/Press Association/PIXSELL
Iako Google koristimo svakodnevno, nismo ni svjesni koliko toga o najpoznatijoj tražilici - ne znamo

Ako tražite određenu frazu, koristite navodnike

Ovo je vrlo jednostavan trik. Ako traženu frazu stavite pod navodnike, prikazat će vam se samo stranice s istim riječima i u istom redoslijedu kao što ste naveli.

Koristite zvjezdicu unutar navodnika kako bi označili riječi koje ne znate ili za koju niste sigurni

Zvjezdica će zamijeniti sve moguće riječi koje bi se mogle naći unutar zadane fraze. Primjerice, ako pokušavate naći neku pjesmu uz pomoć stihova, a niste sigurni kako točno glasi rečenica (npr. "ljubav se zove * tvojim") ili ako pokušavate naći određenu frazu ("* nije voda").

Koristite znak minus kako bi eliminirali rezultate s određenim riječima

Ako vam Google izbaci mnoštvo rezultata koji vas ne zanimaju, možete ih se riješiti tako da izbacite određene riječi koje se često pojavljuju, a vama se nebitne. Recimo ako tražite luk (kao: luk i strijela), izbacite povrće iz pretrage.

Pretražite stranice po ključnim riječima

Ako želite na nekoj stranici pronaći sve tekstove s jednom ključnom riječi, a za njezino pretraživanje želite koristiti Google, samo koristite funkciju 'site:'. Primjerice, ako želite pronaći svaki naš tekst u kojem se spominje Google, upišite: "Google site:express.hr".

Pretražite stare novinske arhive

Google News ima opciju pretraživanja članaka koji su stari i više od sto godina, a prikupljeni su iz novina diljem svijeta, piše Time.

Atari Breakout | Author: google.com google.com

Igrajte Atarijev 'Zid' tražeći tu igru na Google Images

Samo da napomenemo da je lako postati ovisnik o legendardnoj igri u kojoj rušite zid. Sve što trebate učiniti je upisati "Atari Breakout" i početi pretragu na Google Slikama.

Usporedite hranu koristeći "vs."

Ako ne možete odlučiti što biste za večeru, upišite "rice vs. pasta" i očekujte tablice s hranjivim vrijednostima obje namirnice. Nažalost, ovaj trik ne funkcionira na hrvatskom jeziku, osim ako ne želite čitati rasprave na forumima.

Filtrirajte rezultate recepata

Ako želite pronaći svoju omiljenu hranu, odite na alate za pretraživanje ispod trake za pretraživanje i moći ćete filtrirati recepte na osnovi sastojaka, vremena pripreme i broja kalorija.

Koristite "DEFINE" kako bi doznali značenje riječi

Ovo će vam pružiti ubrzani pristup rječniku. Za riječi koje se pojavljuju u rječniku, moći ćete vidjeti i etimologiju i grafički prikaz korištenja. Zanimljivo je da možete pronaći i značenje akronima i riječi u slengu.

Nagnite ekran, pretražujući riječ "tilt"

Ovo je jednostavno jedna od najzabavnijih pretraga.

Pretražite slike koristeći slike

Jeste li ikad naišli na fotografiju koja vam se čini poznatom? Ili želite znati odakle je? Ako je spremite, te zatim pretražujete na Google Images (putem kamere), moći ćete pronaći slične slike na internetu. A ako koristite Chrome, jednostavno desnim klikom miša označite 'Potraži sliku na usluzi Chrome' i izbacit će vam sve iste ili slične slike.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.