Tehno
1669 prikaza

Hakiranje Googlea: Ukucajte 'idiot' i čeka vas Trump

Googleov algoritam za pojam 'idiot' pokazuje Trumpa
Screenshot
Iako se Google pravi neutralan i njihova tražilica postaje bojno polje između Donalda Trumpa i aktivista koji ga ne podnose

Anti-Trump aktivisti "igraju" se sa Googleovim algoritmima pa kada korisnici traže riječ "idiot" gotovo su svi rezultati fotografije Donalda Trumpa. Uz to pojavljuje se definicija same riječi, te sve više članaka koji se tiču Donalda Trumpa.

Fotografije Donalda Trumpa prvi su se puta pojavile u kontekstu riječi "idiot" kada je Trump posjetio Veliku Britaniju, a aktivisti počeli "boostati" pjesmu American Idiot benda Green Day iz 2004. godine, piše Business Insider.

Trend nastavljaju tako da objavljuju i dijele članke o Trumpu i njegove fotografije uz riječ "idiot". To je cyber taktika koja se naziva "Google bombing".

Efekt svega toga jest da se unutar Googleovog sustava algoritama stvara sve jača veza između dva pojma (idiot i Trump).

"Idiot" i "Trump" | Author: Screenshot Screenshot
U prvih deset rezultata je osam (točnije devet) puta glava Donalda Trumpa. Na šestom je mjestu Ash Sarkar, prosvjednica koja je za Trumpa (i novinara Piersa Morgana) rekla da su idioti.

Jedina fotografija koja nema veze s Trumpom je DeviantArtov prikaz "idiota". 

Sve je krenulo s kampanjom da se pjesma American Idiot vrati na vrh ljestvica povodom Trumpove posjete. Riječ "idiot" u naslovu pjesme dodatno je osnažio vezu između pojma i osobe u kojem je kontekstu pjesma i spominjana. Aktivisti od tada pokušavaju produžiti život trendu manipuliranjem algoritmom.

Taktike "Google bombinga" uključuju objavljivanje tekstova koji u naslovu imaju riječ idiot, a popraćeni su i Trumpovom fotografijom, te pisanjem statusa koji imaju riječi "Trump" i "idiot" jedan kraj drugoga. Korisnici i na Redditu stavljaju postove koji uključuju njegovu fotografiju i riječ "idiot".

I samo pisanje o trendu će mu, nehotično, produžiti život. Godine 2009. slično se dogodilo s Michelle Obamom, kada se njezino ime povezalo s fotografijom majmuna s naušnicama.

Tada se Google oglasio o neugodnom i rasističkom incidentu.

"Ponekada Google pretraživanje može rezultirati sadržajem koji je neukusan. Naravno, to nema nikakve veze sa stavovima Googlea.

Samo je pretraživanje refleksija sadržaja i informacija koje internet "nudi", a pozicioniranost u pretraživanju diktiraju algoritmi koji uključuju tisuće faktora.

Uvjerenja i stavovi onih koji u Googleu rade, kao i mišljenje javnosti, na to ne utječu."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Annakonna
    Annakonna 02:07 20.Srpanj 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com