Tehno
65 prikaza

Isprintani mali 3D robot zadivio bi i Blanku Vlašić

3D isprintani robot
Youtube
Znanstvenici su izradili i isprintali minijaturnog robota nalik supermenu zavidnih atletskih sposobnosti

Ako ste očekivali da ćemo vas impresionirati ovim izjavama: "Brži od metka! Moćniji od lokomotive! Sposoban preskočiti visoke zgrade u jednom skoku!", morat ćemo vas razočarati. Ali iako ne može ništa od navedenog i dalje vas moramo upoznati s malim robotom nalik Supermenu kojeg su izradili znanstvenici s Harvarda i Sveučilišta u Kaliforniji, tj. San Diegu.

Njihov robot može naime skočiti oko 75 centimetara u zrak, što vam se može činiti kao malo, ali kad znate da je to šest puta više od njegove visine, automatski dobiva određeno poštovanje (to je kao da osoba visoka 1.75 m skoči više od 10 metara u zrak).

Robot veličine nogometne lopte ima 3D otisnutu šasiju s fleksibilnom bazom na napuhavanje, koja mu omogućuje da odskoči i ostane u jednom komadu kad 'doleti' dolje.

Kako bi mogao skočiti, napuše noge i aktivira malu eksploziju plina koji ga odgurne u zrak. Robot, koji radi na mješavinu butana i kisika može neometano skočiti 30-ak puta, izjavila je grupa znanstvenika u svojem video kojim je lansirala malog isprintanog supermana.

A ne samo da može skakati nevjerojatno visoko s obzirom na svoju visinu,nego može skakati i u daljinu na neravnoj površini. Njegove pneumatske noge mogu se podizati pod različitim kutevima prije nego ekspodira uvis, pa ga pogon može pogurnuti u određenom smjeru.

Ovaj robot ujedno oponaša i životinjsku spretnost, što je još jedan pokazatelj kako se znanstvenici okreću prirodi u potrazi za inspiracijom, jer izgleda da je evolucija bila na tragu nečega kad je odrađivala dizajnerski dio posla.

Inače, ovo nije prvi Harvardov ovakav model robota. Prethoda verzija proizvedena je 2014. godine, no nije mogla doskočiti natrag na zemlju s elegantnošću nove verzije, te je bila pomalo organski-izgledajućeg dizajna, piše Quartz.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.