Tehno
1884 prikaza

Je li Facebook najveća prijetnja svijetu?

Mark Zuckerberg
1/3
Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL
Facebook doživljava najveće promjene i transformaciju od svojega postanka i pitanje je u što će se pretvoriti

Ne treba biti poseban insajder niti veliki poznavatelj svijeta društvenih mreža da vam bude jasno da je gigant Facebook protekle dvije godine u ozbiljnim problemima. Svega “vraga” tu ima, reklo bi se - od skandala s otkazima, problema s čuvanjem podataka i zaštitom privatnosti, curenja informacija, pa do toga da je Facebook služio kao poligon Rusima u američkim predsjedničkim izborima 2016. godine. Wired 2018. godinu za Facebook opisuje kao “godinu iz pakla”, kad su im cijena dionica, ali i imidž, otišli u “koš za smeće”. 

“Oni nagrizaju tkivo demokracije”, samo je jedan od komentara i analiza Facebooka, koji je, uzgred rečeno, tata i vlasnik i Instagrama te WhatsAppa, između ostalog, gdje su mnogi stručnjaci i profesionalci, radi neslaganja s Markom Zuckerbergom, mahom dali ostavke. Ali krenimo redom.

U siječnju 2018. godine, na skupu “glavešina” u Davosu, filantrop i liberal George Soros definirao je najvažnije opasnosti po čovječanstvo. Nuklearni rat. Promjena klime. Google i Facebook - jer “dok naftne kompanije eksploatiraju fizički okoliš, šefovi ovih platformi smatraju da su šefovi univerzuma, dok su zapravo robovi koji žele očuvati svoje dominantne pozicije”, rekao je tad Soros.

Plakat za George Sorosa | Author: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL
Facebook je, naime, tad već debelo izgubio auru produhovljene “povezujemo ljude” platforme. Više je bio siva eminencija koja je iza sebe vukla mnoštvo repova, neriješenih problema, egzistencijalističkih dvojbi i šupljih isprika. Godina je to i kad se CEO i začetnik, Mark Zuckerberg, zakleo da će promijeniti, tj. poboljšati Facebook i dokazati da on nije “alat napada na institucije demokracije”.

Za poboljšanje News Feeda, krvnog sustava i srca Facebooka, Zuckerberg i njegova elita kodera mora moći definirati što je to pouzdana, provjerljiva, istinita, politički korektna (nova) vijest. Definiranje (koje je gotovo nemoguće) toga će kao rezultat imati kako će algoritam tretirati određene vijesti i fotografije, tj. hoće li ih uklanjati. Jasno je da i danas s time imaju problema - stihovi Cardi B i Deklaracija nezavisnosti su u jednom trenu “izbrisani” i označeni kao neprimjereni sadržaj, dok je istodobno išao live stream pokolja u Christchurchu, na Novom Zelandu.

Facebook, malo je reći, doživljava najveće promjene i transformaciju od svojega postanka. Da, oglašivači još nisu pobjegli, velikim dijelom i radi Instagrama, ali to ne umanjuje dramu koja se odvija. Sve je, barem u očima šire javnosti, krenulo s “govorkanjima” kako je Facebook bio alat za manipulaciju glasačima od strane Rusa za Donalda Trumpa, a to je kulminiralo skandalom Cambridge Analytica. Priča je to koja zaslužuje nekoliko stranica, ali sukus je sljedeći - mladi akademik Aleksandr Kogan je 2014. napravio upitnik koji mu je dopustio da pristupi silnim milijunima (90-ak milijuna) prijatelja svih onih koji su se prijavili za aplikaciju. Imao je pravo koristiti te podatke, ali ne i prepustiti ih suspektnoj kompaniji imena Cambridge Analytica, strateškoj konzultantskoj tvrtki koja je, tvrdi, gradila model kako manipulirati ljudskim ponašanjem (glasovima) za svoje političke klijente.

Facebook Sretan rođendan Tehno Marku ne može nitko ništa, usprkos propustima

Po kompaniji se od starta vrzmao Steve Bannon, Trumpov ideolog i alt-desničar. Iako je Facebook, kad je nanjušio što se sprema, suspendirao CA sa svoje platforme, to nije pomoglo jer je priči kumovao mladi zviždač Christopher Wylie, koji je tvrdio kako kompanija nije obrisala sve podatke koje je uzela od Facebooka i da je to korišteno kako bi se utjecalo na predsjedničke izbore. Političari su vikali “regulacije”, korisnici “bojkot”, a Facebook je u jednom danu izgubio 36 milijardi dolara na vrijednosti. Uslijedila je netipična šutnja iz kompanije. I Zuckerberg i Sheryl Sandberg, poznata po tome da voli primati samo dobre vijesti, kao da su se pravili da će ovaj problem epskih proporcija i implikacija samo nestati.

“Imali smo stotine novinara koji su nam slali upite. Ništa im nismo imali reći. Vrhuška je šutjela kao nikad”, rekao je izvor koji je htio ostati anoniman. I to je tako trajalo pet dugih dana, jer se Facebook navodno nadao kako će “javnost shvatiti da su podaci kojima je baratala Cambridge Analytica posve beskorisni jer se ionako mogu kupiti od data brokera te da tu nema nikakve krivice na leđima kompanije”. Javnost to nije tako shvatila. Osim toga, nisu do kraja uračunali koliko su, u svojoj moći, postali “antipatični” mnogima - od zakonodavaca do prosječnog korisnika. Nitko nije htio naprosto prijeći preko ovog kršenja privatnosti, koliko god mantra kompanije do tada bila “ispričaj se, kreći se brzo i rasturaj”. Kad se Zuckerberg napokon oglasio (preko intervjua danom CNN-u), ispričao se i rekao kako će odsad biti postavljeni određeni mehanizmi te će se teže dolaziti do podataka. Zakleo se kako će se Facebook pobrinuti da se ovakav debakl više ne dogodi.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.