Tehno
121 prikaza

Još jedan način na koji Facebook loše utječe na vaše zdravlje

Facebook
Jochen Eckel/DPA/PIXSELL
Ako se i vi ubrajate u sve brojniji dio populacije koji ne spava dovoljno, možda činite jednu grešku koje niste ni svjesni

Nedavno provedeno istraživanje Irvine sveučilišta u Kaliforniji otkrilo je da je nedostatak sna povezan s provođenjem previše vremena na internetu, posebno na društvenim mrežama poput Facebooka.

Znanstvenici su željeli vidjeti kako će duljina sna utjecati na korištenje interneta, a ne suprotno: kako vrijeme provedeno online utječe na san. 76 studenata je sudjelovalo u jednotjednom istraživanju, pri čemu se pratilo koliko vremena provode na kompjuterima i pametnim telefonima, te koliko razgovaraju, šalju poruke i koriste različite aplikacije.

Uz to, ispitanici su trebali voditi dnevnik u koji su opisivali svoje raspoloženje, radni elan, te koliko su im teški bili zadaci na fakultetu taj tjedan.

Naravno, bilježio se i "spavalački dug", točnije razlika između potrebne i dobivene količine sna.

Nakon što su u obzir uzeti čimbenici poput dobi, spola, količine posla i rokova na poslu, pokazalo se da postoji direktna veza između kronične neispavanosti, lošeg raspoloženja, smanjene produktivnosti i vremena kojeg su ispitanici provodili na Facebooku.

Također, nedovoljno sna je uzrokovalo veću dekoncentraciju, s tim da se pozornost ispitanika gubila pred računalom ili provjeravajući aplikacije.

"Kad ste neispavani, skloniji ste dekoncentraciji. A kad ste ometeni, idete na Facebook, jer je on jednostavan za uporabu i zabavan, a vi ste umorni", objasnila je glavna istraživačica Gloria Mark.

Inače, prethodno je dokazano da "plavo svjetlo" koje emitiraju pametni telefoni i tableti, a koje je intenzivnije u mraku, usporava otpuštanje melatonina, hormona koji vas uspavljuje, te na taj način remetite kvalitetu i obrazac spavanja, piše Yahoo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.