Tehno
414 prikaza

Kako dokazati da je leteći taksi siguran? Pošalji šefa na vožnju!

Ehang Dron
1/4
handout
Kineska kompanija Ehang kaže da je 40 ljudi dosad isprobalo njihov leteći taksi, a među njima je i šef kompanije

Sama ideja letećeg taksija koji će vas sam voziti s jednog na drugi dio grada mnogima od nas i dalje zvuči kao SF, ali Airbus je prošlog tjedna prvi put testirao svoju Vahanu, a kineska kompanija Ehang pokazala je da su odmakli još dalje i njihova letjelica već vozi ljude. 

Ehang 184 prvi put smo vidjeli na CES-u prije dvije godine, no kompanija je sada objavila video s testiranja letjelice. Kako bi dokazali koliko vjeruju u ono što rade, na testnom letu u Ehangu 184 bio je direktor kompanije Huazhi Hu. No, on nije bio jedini, a iz kompanije kažu da se u ovoj fazi testiranja dronom vozilo oko 40 ljudi. 

Pogledajte galeriju.

1/4

- Ono što radimo nije ekstremni sport i sigurnost svakog putnika je na prvom mjestu. Nakon što smo uspješno testirali Ehang 184, veselim se onome što nam stiže u budućnosti - rekao je Hu. Među stvarima na kojima rade je poboljšanje putničkog doživljaja, ali i opcionalne ručne kontrole kako bi oni s pilotskim iskustvom mogli sami voziti letjelicu. 

Zamisao je da će putnici ući u ovu kabinu s četiri rotora, pritisnuti željeno odredište i letjelica će potom sve odaditi sama. Ne treba vam pilotsko znanje, već sve radi softver. Snimka koju su objavili Kinezi otkriva i dva različita dizajnerska rješenja. Prva verzija letjelice je ona koju smo vidjeli još 2016. godine sa četiri ruke i osam rotora, a drugi ima duplo više rotora te dva sjedala. 

Ovaj leteći taksi jednog putnika mogao bi voziti brzinom do 130 km/h, a kako navode iz kompanije moći će letjeti i u tajfunima kategorije 7. Ipak, ne navode kad će dron biti spreman za javnost, jer se naglašavaju testiranja kao prioritet.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.