Tehno
985 prikaza

Legendarna 3310 bila je neuništiva i opet će se moći kupiti

Nokia 3310
YouTube screenshot
Finski proizvođač predstavit će nasljednika 3310 krajem ovog mjeseca, a prodaja se očekuje u nadolazećim mjesecima

Nakon što čovječanstvo uništi svijet u nuklearnom ratu, preživjet će žohari i 3310. Apsolutno apokrifna, ali svejedno humoristična crtica govori o bezvremenskoj popularnosti legende o Nokiji 3310. Korištena za sve, od zamjene za cigle u zidu, do hladnog oružja, čudo mobilne tehnologije i danas uživa u svom kultnom statusu.

Kada je Nokia prestala s proizvodnjom tog mobitela 2005. godine, objavili su da je prodano 126 milijuna primjeraka što ju čini najprodavanijim mobitelom u povijesti. Nokia više ne postoji, sad su dio Microsofta, ali novi finski proizvođač odlučio je nastaviti legendu o 3310 i najavili su da će uskoro početi prodavati novi mobitel istog imena i to po cijeni od 59 eura. Pretpostavlja se da će prvo izići na europsko i sjevernoameričko tržište, ali nikakvi drugi detalji nisu poznati.

Prisjetimo se samo kako smo s oduševljenjem izmjenjivali maskice na 3310. Službeno nazvane Xpress-On, ta dva komada plastike omogućavala su da u samo nekoliko minuta potpuno izmijenite izgled vašeg mobitela. Od licenciranih i pomalo dosadnjikavih koje su samo mijenjale boju do onih znatno popularnijih s raznim crtežima, svatko je mogao naći jednu baš za sebe.

Danas nezamislivo trajanje baterije od tjedan dana, ponekad i više, značilo je da gotovo nikad niste morali razmišljati o punjaču ili čak o zamjenskoj bateriji. I danas se prepričavaju legende o tome kako je netko godinama držao Nokiju u ladici i kada bi ju izvukao, mogao je samo malo obrisati prašinu i nastaviti koristiti kao da se nikad ništa nije dogodilo.

Nokia 3310 toliko je ušla u svjetsku kulturu da je čak i ton poziva poistovjećen s Nokijom. Kako bi obilježili dva desetljeća od predstavljanja legendarne glazbe, snimljena je i a capella verzija.

U svakoj priči o Nokiji 3310 nezaobilazne su i igrice kao što je bila Snake II. Iako je sam koncept zmije koja jede plijen i povećava se star desetljećima, zahvaljujući Nokiji, gotovo svatko je u nekoj točki svog života tratio vrijeme buljeći u mali crno-bijeli ekran.

HMD Oy Global, finski proizvođač s ekskluzivnim pravima na Nokijino ime, predstavit će novu varijantu 3310 u Barceloni krajem ovog mjeseca, a tek ostaje za vidjeti kakve legende će neki novi klinci osmisliti o ponovno popularnoj 3310.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.