Tehno
542 prikaza

Leteći auti će se pojaviti na tržištu do 2017. godine

Leteći auto
Youtube
Limitirano izdanje letećeg automobila s dva sjedala pojaviti će se na tržištu unutar sljedeće dvije godine, a ubrzo bi mogao slijediti i model s autopilotom.

Juraj Vaculik, predsjednik i suosnivač slovačke tvrtke AeroMobil, izjavio je da rade na modelu koji će oduševiti mnoge. "Ako će se na tržištu naći nešto poput letećih Ubera ili Lyfta, mislim da će mnogi korisnici ovo smatrati vrlo učinkovitim načinom transporta", izjavio je Vaculik.

Prošle godine predstavljen prototip letećeg auta - AeroMobil 3.0, može letjeti do 160 km/h, te prijeći skoro 700 kilometara, na visini do 3.000 metara.

Automobil budućnosti bit će opremljen s djelomičnim autopilotom i imat će padobran koji će se automatski aktivirati ako pilotu bude loše. Dizajniran je da radi na obično gorivo, a troši oko 15 litara benzina na sat. Jedini nedostatak je da bi njime mogle upravljati jedino osobe s pilotskom dozvolom.

Predloženi novi tip letećeg automobila za masovno tržište, trebao bi pak biti hibrid s četiri sjedala koji će potpuno samostalno funkcionirati. Zasad nije potvrđeno hoće li i za ovaj model vozači trebati pilotsku dozvolu, no automobil će vjerojatno dobiti posebnu kategoriju.

Ovi automobili trebali bi moći stati na mjesto za parking, a za polijetanje i slijetanje bi trebali imati 200 metara dug travnjak, što znači da ne trebaju posebnu zračnu luku, napominje Valucik. Dodao je i da bi ovakav oblik prijevoza bio idealan za prelazak kraćih udaljenosti na koje biste se inače uputili zrakoplovom, piše Newsweek.

Vaculik također ističe da će leteći auti rasteretiti promet, budući da bi ova vozila mogla zauzimati različite razine zračnog prostora. On već ima i viziju izgradnje manjih pisti uz autoceste ili benzinske postaje, te savjetuje da se vozilima ide u udaljena, zabačena mjesta, kako bi se u budućnosti smanjili troškovi izgradnje i održavanja cesta.

Iako još nije potvrđena cijena limitiranog izdanja AeroMobila 3.0, Vaculik procjenjuje da bi mogla ona mogla iznositi nekoliko stotina tisuća dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.