Tehno
6437 prikaza

Mini-helikopter nalik dronu može sletjeti i na parkiralište

Minijaturni helikopter SureFly
1/7
Workhorse
Letjelica dvosjed ima hibridni pogon, košta poput luksuznijeg automobila

Strogo govoreći to i nije helikopter, nego oktokopter, jer ima četiri propelera poput kakvog drona, a svaki propeler ima po dva krilca, ukupno osam. Američka tvrtka Workhorse iz Cincinnatija napravila je prototip letjelice SureFly koju namjerava početi masovno proizvoditi od 2019. Dvosjed je težak samo 500 kilograma, može podići do 680 kilograma tereta, a pogoni je hibridni motor.

I inače se tvrtka Workhorse bavi hibridnim i električnim vozilima, tako da je jedna hibridna letjelica bitan korak naprijed u razvoju ekoloških prijevoznih sredstava. S obzirom na veličinu, performanse letjelice su vrlo zanimljive. SureFly se može podići do visine od 1200 metara, s jednim punjenjem može preletjeti 112 kilometara, a kako bi letjelica bila što lakša, najvećim dijelom načinjena je od karbonskih vlakana; tijelo, propeler, njena unutarnja konstrukcija.

Kiowa Američka potpora Top News Modernizacija hrvatske vojske: Predstavljeno novih pet helikoptera Kiowa

Proizvođači navode, a to je samo dijelom iz vica, jer to je doista moguće, da se oktokopter može bez problema parkirati na parkirališnom mjestu za automobile. Svaki propeler pogonjen je vlastitim malim motorom, pa je letjelica izrazito stabilna u zraku. Čak i kad bi u slučaju nesreće u zraku letjelica ostala bez tri motora u pogonu, s jednim bi se još uvijek mogla spasiti prinudnim slijetanjem.

Također, letjelica u sebi nosi dvije električne baterije koje se aktiviraju i tijekom pet minuta preuzimaju sav pogon ako nestane goriva ili se dogodi bilo što drugo. S obzirom na sve, cijena čak nije niti brutalna, 180.000 eura, a trenutak serijske proizvodnje nije tempiran slučajno, nego na točno 90. godišnjicu konstrukcije prvog helikoptera u povijesti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.