Tehno
78 prikaza

Ne stavljajte svoj boarding pass na Fejs - za to postoji dobar razlog

Pred ukrcavanje u zrakoplov
Thinkstock
Možda poželite ovjekovječiti svaki trenutak vašeg putovanja na društvenim mrežama, no jednu stvar biste trebali izbjeći

Ako se pripremate za dug, dugoočekivani put (ili bilo kakav put koji uključuje let zrakoplovom), možda ćete pasti u iskušenje da fotografirate svoju kartu za ukrcavanje i objavite je na društvenim mrežama. No taj korak biste mogli platiti - "papreno".

Brian Krebs, pisac i bloger specijaliziran za istraživanje cyber kriminala i računalnu sigurnost, objasnio je koliko točno informacija piše na vašoj karti; i to samo u bar kodu. 

Naime, jedan čitatelj Krebsovog bloga  je napravio screenshot fotografije Lufthansavog boarding passa i ubrzo pronašao stranicu koja je tvrdila da "može dekodirati informacije i automatski ponuditi brojne informacije o ovom putu".

Informacije su uključivale ime putnika, članski broj frequent flyer programa i druge osobne informacije pomoću kojih je moguće identificirati osobu. 

Krebsov čitatelj - Cory, uspio je pronaći ključne informacije o Lufthansovom letu na kojem je putnik koji je objavio fotografiju trebao biti tog dana.

Nakon toga je Cory otišao na stranicu Lufthanse i, koristeći putnikovo prezime i ključne informacije koje su se nalazile unutar bar koda, ušao u putnikov račun, piše Independent

"Ne samo da sam uspio vidjeti ovaj let, nego i sve buduće letove koje je ova osoba rezervirala sa svojim frequent flyer brojem", izjavio je Cory.

Stoga sljedeći put, ako već morate objaviti takve fotografije, zamaglite važne podatke i bar kodove, jer nikad ne znate tko gdje vreba na interentu i kako će to iskoristiti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.