Tehno
482 prikaza

Ni digitalna generacija ne zna što je lažna vijest

Djeca viču od sreće
Pixabay
Mlađi i stariji tinejdžeri koriste razne izvore informacija no još uvijek nisu u stanju prepoznati neistinite od istinitih vijesti

Djeca su ipak tehnički naprednija i obrazovanija od svojih roditelja no ipak ne mogu razaznati istinite od neistinitih informacija.

31% djece između 10 i 18 godina objavilo je priču za koju je kasnije saznalo da je neistinita, dok 44% kaže kako zna prepoznati lažne vijesti, prenosi Quartz.

Jim Steyer, osnivač neprofitne organizacije za promicanje sigurnih vijesti i tehnologije za djecu, smatra da lažne vijesti nisu bile problem do prije dvije godine te da ih je ubrzao ''Trumpov fenomen'' optuživanja medija za namjerno širenje lažnih informacija.

Istraživanje pod nazivom ''Vijesti i djeca Amerike'', provelo se na njih 583, u dobi od 10 do 18 godina. Razmatralo se kako djeca vide nove vijesti i kako se mijenja konzumiranje medija u dobi između 10 i 12 i između 13 i 18 godina.

Jedino pozitivno bilo je saznanje da djeca cijene vijesti i smatraju da je korisno pročitati ih. 70% ih je napisalo kako se osjećaju pametno i obrazovano ako pročitaju nove informacije u medijima.

Osim toga, jedna četvrtina grupe je rekla da ima puno povjerenja u činjenice iz novinskih organizacija. Cijela grupa pak smatra kako vijesti nemaju balans kada se iznose teme koje se tiču spola i rase, a i relevantnosti za njih same. Tek jedna trećina tvrdi da su u medijima muškarci i žene jednako zastupljeni kao i ljudi različitih rasa i etničke pozadine.

Dijete čita nešto na tabletu | Author: Thinkstock Thinkstock
Većinu vijesti djeca ipak dobivaju preko roditelja, učitelja, obitelji i prijatelja više nego iz bilo kojeg drugog izvora, a takvih je 63%. 49% pak dobiva informacije putem interneta, a 46% preko radija, novina ili televizije. 

Mlađa djeca još ovise o roditeljima i profesorima, dok se tinejdžeri već okreću prema društvenim medijima, portalima i aplikacijama. Samo 16% mlađih (10 - 12 godina) čita vijesti preko društvenih mreža, a s druge strane 49% tinejdžera (13 - 18 godina) upravo na taj način skuplja informacije.

U postotcima dobivanja vijesti preko obitelji su gotovo izjednačeni. Ovih mlađih 10 - 12 godina je 42%, dok je starijih 13 - 18 godina gotovo 47%.

U usporedbi s njima, odrasli puno više konzumiraju televiziju, a puno manje društvene mreže kao izvor informacija. Više od jedne četvrtine kaže da čita vijesti na portalima i aplikacijama za mobitele.

Mlađi tinejdžeri više uzimaju vijesti s Youtubea (41%), dok stariji preferiraju Facebook (41%). K tome, djevojke teže čitanju vijesti na Facebooku, a dječaci na Youtubeu.

Kao zaključak istraživanja, voditelji zaključuju da bi se u školama trebalo posvetiti vijestima i da medijske grupe moraju stvarati više sadržaja koji mogu konzumirati i tinejdžeri.  

Problemi koji se tiču njih samih, stariji i mlađi tinejdžeri smatratraju: obrazovanje (76%), tehnologija (72%), novosti iz lokalne zajednice (67%) te okoliš (64%).

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.