Tehno
153 prikaza

Nove baterije za iPhone mogle bi trajati tjedan dana

iphone
Andrew Matthews/Press Association/PIXSELL
Vodik je dovoljno jak da raznese otok, ali i da napuni vaš mobitel

Britanska tvrtka 'Intelligent Energy' objavila je da ima bateriju za iPhone koja će moći trajati do tjedan dana, s tim da kao izvor 'goriva' koristi vodik.

Tvrtka navodno ima funkcionalni iPhone 6 prototip koji sadrži punjivu bateriju koja radi na kombinaciju vodika i kisika kako bi stvorila struju, te prilagođene slušalice za punjenje stanice s plinom vodika.

'Intelligent Energy' najpoznatija je po Upp-u, 200 dolara skupoj vodikovoj stanici koja može služiti kao vanjski punjač za pametne mobitele 'na izdisaju'. Upp nudi 25 sati punjenja, što je 10 puta više od ostalih sličnih vanjskih punjača na tržištu.

Inače, stanica koja radi na vodik radi tako što pretvara kemijsku energiju, ili reakciju između dva elementa, u struju. U ovom slučaju, kad su atomi vodika i kisika u interakciji, oni stvaraju vodu i otpuštaju energiju koja se zatim lovi i iskorištava u stanici.

Za razliku od baterije koja sadrži naboj, ova stanica funkcionira samo dok dobiva kisik, kojeg, u kombinaciji s vodikom, koristi za stvaranje energije. To je razlog zašto stanice goriva toliko dobro funkcioniraju u autima, jer dokle god se auto kreće, stanica ima na raspolaganju kisik kojeg može konzumirati.

No to bi se moglo pokazati ne toliko učinkovitim u slučaju mobilne tehnologije. Naime, mobitele često držimo u džepu, a kako bi stvarali struju, stanica vodika mora otpuštati vodenu paru i biti u konstantnom doticaju sa zrakom. 

Upp, vanjski punjač, imao je minijaturne ventilatore kako bi se to moglo odvijati kako treba, no ako vam mobitel neće većinu vremena atajati na stolu, nećete ga držati u ruci dok hodate ili ga prikopčati na remen hlača, kao neki stariji tata na godišnjem odmoru, baterija možda neće raditi kako treba.

Svejedno, treba priznati da je riječ o obećavajućoj tehnologiji. A ako je NASA mogla godinama koristiti plin vodika, koji je najpoznatiji po korištenju u eksplozivne svrhe, može se i smanjiti i početi koristiti kao punjač proizvoda u svakodnevnoj uporabi, piše Mic.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.