Tehno
110 prikaza

Galaxy Edge i iPhone 'kraljevi' su tržišta u 2015.

Samsung Galaxy S6
Laura Lean/Press Association/PIXSELL
Ove godine će se bitka za prevlast voditi imeđu dva Samsungova modela: Galaxy S6 i Galaxy S6 Edgea, te iPhonea 6

Kad uspoređujemo navedena tri modela, prvo trebamo proučiti dizajn, zato što više ne vodimo iste bitke kao prije nekoliko godina. 

2014. je Apple naime istrgnuo stranicu iz Samsungove knjige s modelima iPhone 6 i iPhone 6 Plus, koji su stali rame uz rame s Galaxy S i Galaxy Note modelima.

U 2015. vrijeme je da se Samsung osveti i ukrade stranicu iz Appleaove knjige. A to izgleda i čini, jer su se novi Galaxy S6 i Galaxy S6 Edge priklonili Appleovoj školi dizajna, što je podijelilo ljubitelje Samsunga na dvije suprotstavljene strane.

iPhone 6 | Author: Andrew Matthews/Press Association/PIXSELL Andrew Matthews/Press Association/PIXSELL

Prve promjene su vidljive u obliku veličine i težine, ako ih usporedimo s njihovim precima, točnije, tanji su i lakši. S druge strane, iPhone 6 modeli su postali veći i teži, iako isto tako tanji, od svojih prethodnika. Iako su iPhone 5S i Galaxy S5 bili kilometrima udaljeni jedan od drugog, danas su sličnih veličina. Ali što je još bitnije - sličnog su izgleda. Samsung se riješio svojeg prepoznatljivog plastičnog dijela, te ga zamijenio prepoznatljivim iPhoneovskim aluminijem. A oba modela sadrže i staklenu pozadinu.

Pozitivna strana je da ovo postavlja Samsung u istu razinu s Appleom, dok je negativna činjenica da je Samsung morao kompromitirati svoje ranije principe: da neće imati zamjenjivu pozadinu, prijenosne baterije i proširivu memoriju.

Ako ste dosad posjedovali iPhone, ova će vam se strka činiti smiješnom, no hardcore Samsungovim vlasnicima gubitak ovih značajki, kao i vodootpornost modela S5, su strašni. Ako to znate, bit će vam jasno koliko su očajni Samsungovci da pridobiju iPhoneove klijente, čak i ako to znači gubitak nekolicine svojih prijašnjih mušterija.

iPhone 6 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Davor Puklavec/PIXSELL

U pogledu zaslona, svi su učinili poboljšanja. Samsung je uveo super visoku rezoluciju, no Apple nudi fenomenalnu svjelost, omjer kontrasta i kutove gledanja.

Oni koji su ih već imali prilike recenzirati tvrde da oba nova Galaxyja nude gotovo najbolje prikaze koje pametni telefoni trenutačno mogu ponuditi. Valja zapamtiti da nije riječ tek o rezoluciji nego i povećanoj svjetlosti, točnosti boja i niskoj razini reflektiranja, zahvaljujući čemu ih je lakše koristiti vani, na sunčevoj svjetlosti.

No najprivlačniju stavku od ova tri smatrphonea posjeduje Galaxy S6 Edge koji ima tzv. 'ekran na tri strane', točnije zaobljenja na obje strane koja ne samo da izgledaju sjajno, nego i nude dodatnu funkcionalnost nalik onoj kod Galaxy Note Edgea.

Ostatak teksta pročitajte u Forbesu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.