Tehno
146 prikaza

Igra s 'ludim pticama' stvorena je bez puno muke i inspiracije

Angry Birds
Tonya Wise/Press Association/PIXSELL
Da za uspjeh nije potrebno puno muke pokazuje i dizajner Angry Birdsa koji je pri smišljanju "neprijatelja" nacrtao svinje kakve je crtao od svojeg desete godine

Angry Birds je jedna od najpopularnijih video igara na svijetu, a stvorena je 2009. godine kad je proizvođač video igara Rovio imao dovoljno novaca za izradu samo jedne igre. Njihov glavni dizajner Jaakko Iisalo je brzo morao osmisliti ideju.

"Uvijek sam volio crtati životinje, pa sam na kompjuteru nacrtao hrpu okruglih ptica s ljutitim obrvama. Zamislio sam jato ljutih ptica koje jure okolo i uništavaju stvari", prisjeća se Iisalo.

No prvi koncept je bio puno drugačiji od onoga u što se se Angry Birds pretvorile. 

"Imali biste jato ptica i kad bi dodirnuli prvu, ona bi krenula u napad na strukture jednostavnih boja. Do trenutka kad smo imali prototip, ptice su samo skakale po, primjerice, dvorcu. Kad smo igru isprobali s ljudima, oni nisu imali pojma što trebaju raditi. Tad samo shvatili da nam treba prepoznatljivi mehanizam za lansiranje ptica.

Osmislio sam malu praćku, ali mi se ona činila previše očitom i jednostavnom, pa smo neko vrijeme isprobavali druge stvari, čak i ljuljačke. No s praćkom, igrači su odmah znali što im je činiti."

Zatim su shvatili da im u igri trebaju neprijatelji. Jedini problem je bio što se rok ubrzano bližio, pa je dizajner nacrtao svinju kakvu je crtao od svoje desete godine, što je kasnije potvrdila i njegova majka, piše Guardian.

"Sve je moralo biti jako jednostavno, pa sam odabrao jednu od primarnih boja za svaku pticu. A budući da je glavna ptica crvena, svinje sam obojao u zeleno."

Tri mjeseca nakon lansiranja, igra se pojavila u App Storeu i u trenu je postala hit.

"Čak i danas teško razumijem zbog čega je posigla toliki uspjeh", izjavio je Iisalo, a kad je Shigeru Miyamoto, dizajner Super Mario Brosa upitan koji bi igru volio da je sam napravio, odgovorio je bez razmišljanja: "Angry Birds".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.