Tehno
2121 prikaza

Pranje love: Prodat će vam čak i lažni račun od Ubera

Cyber kiminal
Thinkstock
Prihodi industrije digitalnog 'pranja novca' se rapidno povećavaju a njihovo otkrivanje gotovo je nemoguće

Od lažnih knjiga na Amazonu do sumnjivih oglasa na Airbnbu i nepostojećih putovanja na Uberu, te čudnih plaćanja u video igrama, crno tržište cyber pranja novca postalo je unosan izvor zarade sve većeg broja snalažljivih i vještih kriminalaca. 

Upravo porast takve vrste kriminala, potaknuo je niz akcija koje se provode na polju moguće prevencije takve kriminalne djelatnosti. To je i tema niza sastanaka na kojima se raspravlja kako se boriti protiv i spriječiti ovu vrstu kriminalna koja godišnje generira oko 1,5 bilijuna dolara prihoda. Prihodi industrije digitalnog 'pranja novca' se rapidno povećavaju, a njihovo otkrivanje jako je teško.

"Svi sudjelujemo u pokušaju zaustavljanja cyber kriminala koji zapravo omogućava razvoj i niza drugih zločina, poput trgovine ljudima, krijumčarenje droge, trgovinu oružjem i pranje novca", rekao je Jurij Fedotov, generalni direktor UN-ovog ureda za droge i kriminal.

Današnji 'digitalni kriminalci' evoluirali su i otkrili niz novih načina kako oprati novac i izbjeći policiju i banke. "Upravo to je i najveći izazov s kojim se nose policijske snage diljem svijeta", rekao je dr. Michael McGuire, autor nove studije o cyber kriminalu i profesor na sveučilištu Surrey.

Sting Online shopping Tehno Ovo je prva stvar koja je kupljena preko interneta

Oko 200 milijardi dolara, 10 posto od procijenjenih dva bilijuna dolara koji se godišnje 'operu', oprano je danas putem cyber kriminalnih aktivnosti. Ekonomisti upozoravaju kako će se taj iznos do 2020. godine gotovo udvostručiti. 

"Policija ne može održati korak sa rastućim brojem digitalnih tehnika koje se koriste za razvoj tehnika digitalnog pranja novca", naglašava McGuire.

Ekspanzija digitalnih servisa, mobilnih aplikacija i ostalih tehnoloških mogućnosti, učinila su poslovanje i transferiranje novca bržim i jednostavnijim nego ikad prije. I tako omogućili kriminalcima kreiranje legalnih sajtova i platformi za svoje različite sumnjive usluge, piše The Guardian. Takve transakcije često se provode ispod radara raznih autoriteta. 

"Vrhunac digitalnog financijskog kriminala prati sustave beskontaktnog plaćanja te tako i ta tehnologija potiče kriminalnu inovativnost", rekla je Izabella Kaminska, urednica Financial Times Alphaville bloga. 

Cyber kriminal | Author: Thinkstock Thinkstock

Proizvodi s astronomsko visokim cijenama na eBayu izgledaju kao stvarne transakcije u trenutku prodaje ali su zapravo metode tajnog pranja i slanja novca. Kako kaže FBI upravo na sličan način Islamska država svojim operativcima na Bliskom Istoku transferira novac.

Slične lažne transakcije mogu se pronaći i drugdje. Knjige o svemu i svačemu, a zapravo o ničemu, mogu se pronaći na Amazonu, a za neke od njih vjeruje se kako su upravo dio tog moćnog sustava pranja novca. Naslovi poput I Have Abundance Overflowing In My Life Forever: Brinks Trucks Follow Me Everywhere I Go Eternally (Whatever You Ask Believe Receive) oglašavaju se za oko 2.000 dolara. Jedan autor tvrdi kako je njegova lažna prodaja opskurne knjige korištena kako bi se transferiralo oko 24.000 dolara

Slične stvari događaju se i u Uberu, i to preko nepostojećih putovanja. U njima se prihvaća zahtjev za vožnjom od klijenata sklonim pranju novca po unaprijed dogovorenim cijenama. Poznate su čak i smjernice koje objašnjavaju kao se tako nešto može napraviti. 

Gejmeri Unosan hobi Ekonomix Igrajući video igre 19-godišnjak zaradio 2.5 milijuna dolara

Na Airbnbiju se sličnim poslovima bave i oni koji nekretnine iznajmljuju bez da je netko zapravo u njima. Prijavljeno je kako prevaranti koriste ukradene kreditne kartice kako bi oprali svoj prljavi novac u dogovoru s nekim susretljivim oglašivačima na platformi koji pak određeni postotak novca uredno pošalju nazad. 

Sličnim poslom bavio se i Paul Manafort, bivši voditelj kampanje Donalda Trumpa, koji je navodno upotrijebio oprani novac s offshore računa u Cipru kako bi kupio 2,85 milijuna dolara vrijedan apartman na Manhattanu kojeg je iznajmljivao preko Airbnba, unatoč zabrani. 

Kriminalni poslovi unutar video igara, uključuju FIFA-u i Counter Strike, odnose se na artikle koji se unutar njih mogu kupiti a omogućavaju igračima brže napredovanje igrom. Ovi se artikli preprodaju na tisućama igraćih 'tržnica' koje su plodno tlo za pranje novca, a moguće je digitalni novac poslati i njihovim međunarodnim suradnicima

Upasana Taku i Bipin Preet Singh KORISTE IH MILIJUNI Ekonomix Bračni par protiv novčanika - žele da svi plaćaju virtualnim novcem

Plaćanja na eBayu najčešće se vrše preko PayPala koji je bio u modi kod takvih kriminalaca prije dolaska sve popularnijih kriptovaluta koje su upravo zbog svoje anonimnosti jako popularne kod kriminalaca. 

"Mikro pranje novca  je najočitiji način zaobilaženja PayPalovih limita plaćanja ", kaže dr. McGuire. "Samo pokrenete plaćanje putem različitih računa, tisuće njih, i gotovo ih je nemoguće otkriti", naglašava. 

U centru pažnje prošle godine bila je učinkovitost PayPalovog programa za sprječavanje pranja novca. U PayPalu je tijekom prvog kvartala ove godine obavljeno niz transakcija u vrijednosti od 49 milijardi dolara. 

Američke vlasti upozorile su kako je sistem m plaćanja (plaćanje preko mobitela) jako ranjiv i osjetljiv upravo na ovakve kriminalne djelatnosti. Bogato je to potencijalno tržište za niz zloupotreba, posebno nakon činjenice da je u 2017. godini, takvim putem provedeno niz transakcija ukupno teških 700 milijardi dolara. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.