Tehno
19151 prikaza

Stiže najopasnije oružje zadnjih godina - dronovi kamikaze

Kalašnjikov kamikaza
Screenshot
KUB-BLA može napasti metu nakon što se ubace koordinate ili može prepoznavati fotografije meta

Koncern Kalašnjikov sada prodaje malu bespilotnu letjelicu koja nosi tri kilograma eksploziva, ali puno je zanimljivije to što je to drona kamikaza. Naime, KUB-BLA zabija se u metu gdje aktivira svoj smrtonosni teret i uništava svoj cilj. 

Posljednjih godina je koncern, nazvan po jednom od najpoznatijih dizajnera oružja, proširio svoju ponudu. Kako podsjeća portal Popular Mechanics, Kalašnjikov ruskoj vojsci nabavlja puške AK-12 i AK-15, snajper Čukavin, ali radi i bespilotni tenk BAS-01G, pa čak i električni automobil.

Kalašnjikov je predstavio KUB-BLA letjelicu na međunarodnom sajmu vojne opreme IDEX-2019 u Abu Dhabiju. Dron može letjeti pola sata, a najveća brzina mu je 130 kilometara na sat. Dimenzije su mu, prema informacijama na web stranicama koncerna, 1210 * 950 * 165 mm. 

KUB-BLA može napasti metu nakon što se ubace koordinate ili može prepoznavati fotografije meta. Potvrdi li se ova druga tvrdnja točnom, to će značiti da mogu ubaciti u sustav fotografiju američkog vojnog vozila i da će dron sam tražiti najsličniju metu. Sličnu tehnologiju već sada koristi sve veći broj anti-tenkovskih projektila.

Sergej Čemezov, šef Rosteka, vlasnika Kalašnjikova, tvrdi: "Ovaj sustav pogađa metu bez obzira na tajnost ili teren, na malim i velikim visinama. Vrlo je precizan i najučnikovitije je oružje za izbjegavanje tradicionalnih sustava protuzračne obrane". Prema informacijama koje dolaze iz Kalašnjikova, dron je uspješno testiran i spreman je za korištenje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Sotona 17:08 22.Veljača 2019.

    "...ili može prepoznavati fotografije meta.." imal' netko fotke Andrije, Šeksa, Bačića... ma svih hdz-ovaca, da im pošaljemo pa neka programiraju