Tehno
222 prikaza

Sve više mladih Rusa umire dok fotkaju selfije

Kirill Oreshkin
Ruska vlast objavila je vodič za sigurno fotkanje selfija kako mladi ne bi platili glavom ovu aktivnost

U Rusiji ljudi riskiraju živote kako bi fotografirali što nevjerojatniji selfie. Penju se na vrhove nebodera, poziraju s tigrovima i privlače pozornost svih, pa tako i vlade.

Upravo zato ruske vlasti odlučile su objaviti vodič koji pruža instrukcije građanima kako da ostanu sigurni dok se sami fotografiraju.

Relevenatni savjeti tako isključuju fotkanje selfija dok ste na stepenicama, vrhu vlaka, vodovodima i planinama, ali i u brodovima i ispred velikih divljih mačaka.

Glavna poruka je da bi fotkanje selfija svi trebali početi doživljavati malo ozbiljnije. "Vaše zdravlje i vaš život važniji je od milijuna lajkova na društvenim mrežama", piše u vodiču.

Vlada je čak organizirala konferenciju za novinare kako bi predstavili kampanju, te su zatražili povratne informacije od građana kako bi saznali koliko je funkcionalan vodič.

Vodič za sigurni selfie | Author: mvd.ru mvd.ru


Smrtni slučajevi zbog selfija nešto su zbog čega se stvarno treba zabrinuti, iako zvuči kao da je riječ o bizarnoj parodiji modernog života. Naime ruska policija tvrdi da je najmanje 10 Rusa umrlo, a stotinjak ih je ozlijeđeno dok su ove godine fotografirali selfije.

U travnju 2014. godine tinejdžerka je poginula nakon što je pokušala slikati selfie na vrhu željezničkog mosta, a u prošlu subotu je 21-godišnjakinja pala i na mjestu ostala mrtva kad je željela snimiti autoportret na vrhu mosta u Moskvi.

"Svaki od ovih slučajeva mogao se spriječiti... kad se osoba pokušava fotografirati, gubi koncentraciju i ravnotežu, ne gleda oko sebe i može biti u opasnosti", piše u vodiču.

S obzirom na to koliko se tinejdžera u Rusiji penje na vhove ekstremno visokih građevina, što često snimaju i objavljuju na YouTubeu, nije ni čudo što se vlada napokon odlučila pokrenuti i pokušava čopor ljubitelja selfija upozoriti na strašnu stranu tog sporta, piše Mic.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.