Tehno
460 prikaza

Teslin vozač poginuo u nesreći dok je automobil sam upravljao

Tesla Motors Model S
Reuters/Pixsell
Elon Musk kaže kako senzori nisu detektirali prikolicu traktora te vozilo nije niti pokušalo kočiti

Teslin Model S s uključenim autopilotom sudjelovao je u fatalnoj nesreći. Ovo je prva poznata nesreća s fatalnim posljedicama gdje je autopilot bio aktivan.

Nesreća se dogodila na autocesti u Floridi kada je traktor s prikolicom pokušao prijeći autocestu. Niti vozač Model S-a niti autopilot nisu primijetili veliku prikolicu te automobil nije zakočio. 

Elon Musk rekao je kako senzori automobila nisu prepoznali prikolicu te je radar vjerojatno zaključio da je to cestovni znak. Autopilot nije zaustavio automobil te je vozilo završilo ispod prikolice, a vozač, Joshua Brown (40) je preminuo. Vozač traktora nije ozlijeđen u nesreći.

Stručnjaci kažu kako ovakvu pogrešku nije moguće ispraviti novim softverom već će Tesla Motros vjerojatno morati ugraditi nove senzore na Model S vozila.

Iz Tesla Motorsa kažu da je autopilotom dosad prijeđeno preko 209.000.000 kilometara, a fatalne nesreće događaju se svakih 152.000.000 kilometara u SAD-u, odnosno 96.000.000 kilometara u svijetu. 

Tesla Motors su objavili kako još jedom mole vozače da ne skidaju ruke s volana kada je autopilot aktivan. Ovaj sustav još je u beta fazi te nije siguran za samostalnu vožnju. Vozila imaju instaliran i sustav koji provjerava da li je vozač na vozačkom mjestu i spreman preuzeti vozilo u bilo kojem trenutku. Vozilo traži da vozač stavi ruke na volan, a ako vozač to ne napravi, vozilo usporava te na kraju stane dok ga vozač ponovno ne pokrene. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.