Top News
102 prikaza

Asad osudio britanske napade u Siriji i ismijao Camerona

Bashar al-Asad
DPA/PIXSELL
Britanski zračni udari protiv Islamske države u Siriji "nezakoniti" su i predstavljaju "podršku terorizmu", smatra sirijski predsjednik

Britanski zračni udari protiv terorističke skupine, takozvane Islamske države u Siriji su "podrška terorizmu", rekao je sirijski predsjednik Bašar al-Asad u intervjuu za britanski list od nedjelje u kojem je ismijao strategiju premijera David Camerona.

"To će biti štetno i nezakonito i bit će podrška terorizmu", izjavio je sirijski predsjednik u intervjuu objavljenom za Sunday Times govoreći o udarima koje je u srijedu navečer odobrio britanski parlament, a u četvrtak su slijedili prvi udari britanske avijacije.

Asad je intervju dao prije glasanja britanskih zastupnika i ocijenio je da će Cameronova strategija samo pogoršati stanje. 

"Ne možete ih potući samo zračnim udarima", rekao je Asad te dodao "Ponovno neće uspjeti. Ne možete izrezati dio raka. Morate ga posve odstraniti. Ovako kako oni provode operaciju je kao da odstranjuju dio raka. Time će se on samo proširiti u tijelu".

Ironično se osvrnuo na "70.000 umjerenih sirijskih boraca" koje je spomenuo britanski premijer David Cameron, a na koje bi se koalicija mogla osloniti na tlu. "Gdje su? Gdje je 70.000 umjerenih o kojima govori? Nema ih 70.000. Nema ih ni 7000", kazao je Asad.

Sirijski predsjednik pohvalio je, naprotiv, rusku intervenciju u svojoj zemlji i nazvao je "zakonitom" jer se Moskva odazvala na njegov zahtjev.

Upitan o mogućoj intervenciji ruskih vojnika na tlu, Bašar al-Asad je odgovorio da se o toj temi "još nije raspravljalo". Ostavio je otvorenu mogućnost suradnje sa zapadnim zemljama, ako su nam "doista spremne pomoći u borbi protiv terorizma".

Na pitanje hoće li se kandidirati za predsjednika u slučaju raspisivanja izbora odgovorio je da "ako se postigne sporazum oko takvog postupka, on ima pravo kandidirati se kao i svaki drugi Sirijac".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.