Top News
113 prikaza

Protudžihadističke snage napreduju u Siriji i u Iraku

U.S. Marine Corp/ Lance Cpl. James J. Vooris
Iračke snage uz provladine milicije napreduju prema tome Faludži, gdje 50.000 civila oskudijeva u hrani, vodi i lijekovima

Snage u Iraku i u Siriji kojima potporu pružaju Sjedinjene Države napreduju u ofenzivi protiv Islamske države, ali analitičari upozoravaju da bi se sukob mogao otegnuti.

U Siriji opustošenoj ratom u kojemu je po najnovijim podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR)  u pet godina poginulo više od 280.000 ljudi, UN-ov posebni izaslanik Staffan de Mistura upozorio je da bi mnogi civili mogli "umrijeti od gladi" ako im uskoro ne stigne humanitarna pomoć.

UN-ovo Vijeće sigurnosti treba u petak raspravljati o humanitarnom stanju u Siriji i o mogućnosti da se gradovima pod opsadom pomoć spusti padobranima.

Borbe su u Siriji usredotočene na IS u pokrajini Raki, na sjeveru, gdje međunarodna koalicija na čelu s SAD-om od utorka vodi ofenzivu uz pomoć arapskih i kurdskih boraca iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF) kako bi potisnuli džihadiste sa sjevera pokrajine koje najveći dio kontroliraju.

Ova ofenziva je pokrenuta dan nakon početka velike ofenzive s druge strane granice, u Iraku, za oslobađanje Faludže koja je u rukama Islamske države.

Iračke snage uz provladine milicije napreduju prema tome gradu, gdje 50.000 civila oskudijeva u hrani, vodi i lijekovima, navodi UN.

Na diplomatskom planu, UN-ov izaslanik za Siriju Staffan de Mistura rekao je u četvrtak u Vijeću sigurnosti da se novi mirovni pregovori sirijske vlade i naoružane oporbe očekuju za "dva do tri tjedna".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.