Top News
3087 prikaza

"U imovinsku karticu je bolje upisati više nego manje"

1/7
Josip Regovic/PIXSELL
Flambojantni šef hrvatske diplomacije izrekao je nekoliko zanimljivih teza u razgovoru s Expressovom stručnjakinjom za politiku

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman govori o benefitima hrvatskog predsjedanja EU, odnosima sa susjedima, unutarstranačkim izborima u HDZ-u i za dio HDZ-ovih dužnosnika problematičnim imovinskim karticama. Osvrnuo se i na proces kanonizacije Stepinca.

Express: Iza nas je prvi mjesec predsjedanja EU. Vlada se hvali uspjesima, oporba kaže: ‘To je tehničko pitanje, red je došao na nas’. Ima li po tom pitanju mjesta za euforiju?

Nakon prvog mjeseca predsjedanja imamo puno razloga za zadovoljstvo. Oporba nije imala ta iskustva, dok ova Vlada ima to iskustvo. Imamo najbolji uvid u to što radimo. Trebamo imati na umu kako je Hrvatska prošla težak put u borbi za neovisnost, demokraciju i međunarodnu afirmaciju te punu integraciju u Sjevernoatlantski savez i EU. Imamo čast i odgovornost biti prvi put za kormilom jedne od najznačajnijih međunarodnih organizacija na svijetu.

Express: Koji su konkretni benefiti građana od hrvatskog predsjedanja?

Povećana je vidljivost Hrvatske koja ima efekt na turizam i moguća strana ulaganja, kao što je bio slučaj u zemljama koje su predsjedale prije nas. Pri tome podrazumijevam i intenzivno sudjelovanje naših gospodarstvenika na međunarodnim sajmovima, gospodarskim konferencijama, skupovima i drugim raznim događanjima koji stvaraju nove poslovne prilike. Time se pridonosi i povećanju interesa za ulaganje u Hrvatsku, odnosno privlačenja stranih investicija. Tu je i rast u sektoru hotelijerstva i ostalih uslužnih djelatnosti jer očekujemo samo oko 25.000 dolazaka izaslanika do kraja našeg predsjedanja. Važno je istaknuti da mi više nismo objekt nego subjekt, nismo više promatrač nego kreator europskih politika, tako da tijekom našeg predsjedanja imamo mogućnost profilirati se ne samo politički, nego i na svim ostalim područjima. Hrvatsko predsjedništvo dolazi u prijelomnim trenucima koji će usmjeriti budućnost Europske unije u ovom desetljeću - na početku novog institucijskog ciklusa, u trenutku kad se pregovora o europskom proračunu te u fazi povlačenja Ujedinjene Kraljevine i dogovaranja budućih odnosa EU i UK.

Gordan Grlić Radman | Author: Josip Regovic/PIXSELL Josip Regovic/PIXSELL

Express: Do kraja ove godine treba biti usvojen europski proračun. Koji će biti strateški ciljevi Hrvatske za koje će lobirati da uđu u taj dokument?

Naš je strateški interes što veći proračun s obzirom na izlazak Ujedinjenog Kraljevstva, koje je bilo jedna od najvećih neto uplatitelja u europski proračun. Gubimo 60 milijardi eura. S druge strane, uz stare stavke, kao što je kohezijska politika i zajednička poljoprivredna politika, otvaraju se nova područja redistribucije europskog proračuna. To su inovacije, imigracije, demografije, znanost, istraživanje, klimatske promjene i zeleni plan. Hrvatska je najmlađa članica EU i najkraći period je imala prigodu koristiti europske fondove, zato nam je važno da i u idućem europskom proračunu, prije svega, ostanu odgovarajuće financiranje kohezijske politike i poljoprivreda. Hrvatska će s EU partnerima pronaći odgovarajuće kompromisno rješenje, a dobra je vijest da je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel koordinator, jer to znači da i kao predsjedavajuća zemlja snažnije možemo zastupati nacionalne interese.

Express: Sud EU proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske što se računa kao pobjeda naših argumenata. Premijer poziva na dijalog i rješavanje problema bilateralnim putem. Ima li pozitivnih signala sa slovenske strane?

Odluka suda jest pobjeda hrvatskih stajališta. Ona je potvrda i da nema drugog rješenja nego sjesti za stol i zajednički riješiti to otvoreno pitanje. Šteta je da je slovenska strana inzistirala na unilateralnom rješenju, iako je Hrvatska izašla iz arbitraže nakon što je taj proces kontaminiran, jer je izgubljeno vrijeme. No u Sloveniji imamo situaciju da je premijer dao ostavku te dok god s druge strane nemamo čvrstog partnera i sugovornika teško je nešto ostvariti.

Express: Budući da je zapravo najsporniji dio granice ona u Savudrijskom zaljevu, akademik Davorin Rudolf, kako bi se ta točka skinula s dnevno reda, predlaže da se problem riješi tako da se zaljevom zajednički upravlja. Je li vam ta ideja prihvatljiva i planirate li nešto takvo predložiti slovenskim kolegama?

S obzirom na to da smo zrele članice EU i da smo prošli svoja tranzicijska razdoblja, mislim da je ovo pravo vrijeme i mislim da možemo, kad budemo imali sugovornika, tko god to bio sa slovenske strane, konačno riješiti to pitanje jednom zauvijek. Hrvatska je uvijek pokazivala dobru volju.

Express: Ima li Vlada u Beogradu sugovornika za rješavanje otvorenih pitanja?

Svakako bi trebalo zatvoriti tu jednu knjigu povijesti i prošlosti, ali još postoje otvorene rane koje bi trebalo zaliječiti i premostiti. Pitanje granice je rješivo, no tu je i pitanje 1892 nestalih, a ima ljudi koji su počinili ratne zločine i nekažnjeno hodaju ulicama. Trebala bi se srbijanska strana doista potruditi u tom pravcu kako bi se ta neka otvorena pitanja riješila.

Express: U javnosti je dojam da se po tom pitanju nije napravio neki značajniji korak naprijed.

Rekao bih da se ta pitanja rješavaju teorijom veće vrijednosti u smislu našeg aktivnog zalaganja za europsku perspektivu svih tih zemalja. Upravo jedan od hrvatskih prioriteta je Zagreb summit, gdje bi 7. svibnja bili uz lidere zemalja članica EU i predstavnici šest država zapadnog Balkana. Hrvatska ulaže velike napore da se proces proširenja EU nastavi.

Gordan Grlić Radman | Author: Josip Regovic/PIXSELL Josip Regovic/PIXSELL

Express: Ulažu li dovoljno napora i susjedne zemlje?

To prepuštamo tim zemljama. Ključno je ispunjavanje kriterija i svih preduvjeta za članstvo. Mi snažno podržavamo otvaranje pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Donesena je nova metodologija pregovora o pristupanju EU i način na koji će se vrednovati njihov europski put. Mi sad čekamo izvješće o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije. Mislim da su one na najboljem putu da se s njima otvori pregovarački status. Isto tako, snažno podupiremo i euroatlantski put BiH, utemeljen na ravnopravnosti i konstitutivnosti triju naroda sukladno Daytonskom sporazumu.

Express: Kakvu suradnju očekujete s novim predsjednikom?

Predsjednik Milanović je izabran voljom građana i to treba poštovati. Bez obzira na to što smo iz različitih političkih opcija, nadam se dobroj i zreloj suradnji, jer to od nas traže građani. Traži se od nas da u zastupanju nacionalnih interesa budemo učinkoviti i da svatko zna koje ovlasti ima temeljem Ustava.

Express: Vidimo da je GUP Grada Zagreba poljuljao odnose između gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a. Kako gledate na vaše kolege koji su naknadno odlučili uložiti amandman na dokument koji su ranije prihvatili?

Zagrebački HDZ bio je konzistentan u stajalištima, i oko ulaganja amandmana i oko glasovanja o GUP-u.

 | Author: Josip Regovic/PIXSELL Josip Regovic/PIXSELL
Express: Je li vam normalno da prije nekoliko mjeseci budu za, a sad ulažu amandmane. Ima li to veze s unutarstranačkim previranjima pred izbore u HDZ-u?

Kolege zastupnici imaju najbolji uvid u stanje i znaju koji su interesi građana.

Express: Raspisani su unutarstranački izbori, hoćete li se kandidirati na neku od stranačkih funkcija?

Kao član HDZ-a podržavam ovu Vladu, ali i Andreja Plenkovića, kao i budućeg predsjednika HDZ-a. O kandidaturi nisam razmišljao i nemam posebne ambicije za to, ali ću dati maksimalno svoj doprinos kao ministar u ovoj Vladi iza koje su brojni rezultati. U ministarstvu imam zahtjevan posao i trenutačno sam fokusiran na predsjedanje EU.

Express: Može li desni blok Kovač-Stier-Penava ugroziti poziciju Andreja Plenkovića?

Ne bih tu govorio o blokovima, HDZ je demokratska stranka i svatko se ima pravo natjecati.

Express: Vjerujete li da će vladati fair play u ovoj unutarstranačkoj borbi?

Mislim da hoće, jer svima je u interesu pokazati demokratsko lice, a ne naštetiti ugledu HDZ-a. Ne mogu biti osobni interesi i ambicije iznad stečevine i naslijeđa stranke nakon stvaranja države.

Premijer Andrej Plenković prisustvovao proslavi balgdana Velike Gospe u Sinju | Author: Miranda Cikotic/PIXSELL Miranda Cikotic/PIXSELL

Express: Rekli ste da je vaš izbor Plenković. Zašto je on bolji od spomenute ekipe?

On je najbolji izbor jer u sebi utjelovljuje sve domoljubne, državničke, europske i nacionalne vrijednosti. Kad ste na čelu države, morate imati utjecaj i zemlju predstavljati u svijetu. Njegov utjecaj se pokazao upravo i nakon europskih izbora i kad se uspio izboriti za Ursulu von der Leyen na čelnome mjestu Europske komisije, kao i da tema demografije bude uvrštena kao poseban resor u novoj Komisiji.

Express: HDZ-ovi ministri imaju problema s imovinskim karticama. Posljednji je bez funkcije ostao Milan Kujundžić. Sami ste je ispunjavali, je li to toliko kompliciran posao?

Za ispunjavanje imovinske kartice angažirao sam odvjetničku kuću jer je to vrlo ozbiljna stvar i možete nešto nehotično zanemariti. Razgovarao sam i s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa.

Express: Jesu li vaši kolege ispunjavanje imovinskih kartica lakonski shvatili?

To ne bih komentirao. Odgovaram za svoju imovinsku karticu. Stavio sam doista sve ono što se tražilo, ali i možda neke stavke koje nisu bile potrebne. Nisam se želio dovesti u situaciju da, primjerice, ne prijavim sat i da se to, kao i eventualno njegova vrijednost, kasnije propituje u javnosti.

Express: Znači, savjet je da je bolje prijaviti više nego manje?

Tako je.

Express: Problemi su se nastavili i s drugim ministrima. Je li to dio obračuna s ovom Vladom?

Svugdje su dužnosnici pod povećalom javnosti i to je normalno. Mi služimo građanima i moramo biti odgovorni. Naša moralnost mora biti neupitna. Građani očekuju visoke moralne i etičke standarde visokih dužnosnika.

Gordan Grlić Radman | Author: Josip Regovic/PIXSELL Josip Regovic/PIXSELL

Express: Jesu li sad ti moralni i etički standardi visoki, ako pogledamo unatrag nekoliko mjeseci?

U svakom slučaju, Hrvatska želi imati te standarde. Dužnosnici su podvrgnuti procjenama svog rada i mislim da smo dostigli određene razine, no tu uvijek ima mogućnosti za poboljšanje.

Express: Za kraj, je li po vama ovaj put u razgovoru premijera Plenkovića i pape Franje o Stepincu, papa bio optimističniji o završetku procesa kanonizacije našeg blaženika?

To je postupak koji ima svoje vrijeme, postoji komisija i to je stvar Katoličke crkve. Važno je istaknuti da mi djelujemo tako da rasvijetlimo dodatnim istraživanjima ulogu kardinala Stepinca tijekom 2. svjetskog rata i da je njegova uloga bila časna, moralna i da se on borio za svaki život u teškim okolnostima. Također, on je u montiranom komunističkom sudskom procesu nepravedno osuđen i zatočen. To je ono što mi želimo politički rasvijetliti i skinuti tu jednu nepravedno bačeno stigmu s njega. Njegova uloga je bila u smjeru humanosti, zaštita svih vjera i nacija u to vrijeme. Mi želimo pridonijeti boljem sagledavanju njegove časne uloge.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 17:25 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • 17:17 07.Ožujak 2020.

    Helen, 22. bxes.xyz/d962097

  • 47fd0cfa5ae92f6d6bc19a9be9146ce5fa104d1d 14:39 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – Kissia.club