Top News
3587 prikaza

Zar baš Turudić da nekog suca proziva za izlet u politiku!?

Ivan Turudić
Luka Stanzl (PIXSELL)
Prijateljevao je s Karamarkom, Vasom, Rimac, ratova s Josipovićem, Zokijem... zaboravljao da je već osudio ratnog zločinca

Nije to bio prvi put da je Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, napao u javnosti suca Trgovačkog suda u Zagrebu Mislava Kolakušića.

"Da je Kolakušić na Županijskom sudu, ja bih pokrenuo stegovni postupak protiv njega ", rekao je Turudić u emisiji "Novi dan" na N1 o Kolakušićevoj najavi svoje kandidature za EU parlament kod Aleksandra Stankovića u "Nedjeljom u 2" na HRT-u.

Prethodno je Kolakušića napao prije samo mjesec i pol, opet na N1:

"Imate zaštitno lice vaše televizije suca Mislava Kolakušića koji ovdje pred kamerama tri godine govori da su trgovački sudovi leglo korupcije, on je sudac na Trgovačkom sudu... On je pun mesijanskog entuzijazma dok se bavi politikom."

Ivan Turudić Celebrity sudac Top News Turudić: Ljubitelj cigara koji želi biti ministar

U siječnju je Turudić, pravo govoreći, bio još i eksplicitniji nego u posljednjem slučaju:

"Sudac Kolakušić je ozbiljan problem hrvatskog sudstva. On se flagrantno bavi politikom, to je čovjek koji donosi stavove o predmetima koji su u tijeku, on komentira, on ocjenjuje predmete..."

Pritom je Turudić napravio nekoliko pogrešaka i što se tiče logike i što se tiče dosljednosti. Istina jest da suci u Republici Hrvatskoj ne smiju istodobno se kandidirati i suditi, ali je isto tako činjenica da je Kolakušić u nedjelju kod Stankovića rekao samo to da će se tek kandidirati na izborima za Europski parlament. Odnosno, još itekako stigne razriješiti se na svom sudu, pa se tek potom kandidirati.

Što se tiče Turudićevih kritika Kolakušića iz siječnja, dijela u kojem mu Turudić predbacuje da "govori da su trgovački sudovi leglo korupcije", a on sam sudi u jednom takvom, Turudić je jednom izjavom od prije pola godine izazvao DORH da ospori njegovu tvrdnju da "zna za niz zločina koji su počinjeni na području Zapadne Slavonije", konkretno u mjestima "Četekovci, Voćin, Hum, Balinci, Đulovac", i da "ne zna da je itko procesuiran radi ratnih zločina" u tim mjestima, odnosno nije "vidio da je itko optužen pa barem po zapovjednoj odgovornosti".

Ivan Turudić sa šatorašima | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

"U srpnju ove godine je, također na Županijskom sudu u Zagrebu, i upravo pred sudskim vijećem kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić, osuđen jedan optuženik za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina u mjestu Đulovac", priopćio je DORH.

To je značilo da je Turudić uspio zaboraviti da je samo koji mjesec ranije osobno osudio jednog ratnog zločinca upravo za zlodjela iz rata u tim krajevima. DORH ga je podsjetio još i na to da je u prosincu 2016. ŽDO u Zagrebu upravo na njegovom sudu podignulo optužnicu za ratne zločine protiv 29 okrivljenih iz tog kraja, a u ožujku 2018. za njih još 22.

Što se politike tiče, Turudić nije u nikakvoj stranci, nikada se nije politički kandidirao, ali ako je itko iz hrvatskog pravosuđa politički istupao, odnosno komentirao u medijima, on je vjerojatno najeksponiraniji. Još nekako može i proći slučaj iz ožujka 2014. kad je tadašnjeg ministra uprave Arsena Bauka pobijao u tvrdnji da Tomislav Karamarko nije imao pravo reagirati na prvostupanjsku presudu HDZ-u u multimilijunskoj aferi Fimi Media.

"Imao je na to pravo jer je HDZ osuđen. U tom slučaju Karamarko, kao bilo koji drugi čovjek, koji je u prvostupanjskoj presudi osuđen, ima pravo komentirati presudu. On nije nastupio kao visoki neimenovani izvor iz Vlade", rekao je Turudić u Dnevniku HRT-a.

Đuro Sessa Hvala Tuđmanu Top News Suci ratuju protiv slobode govora, evo sad me tužite!

Intervju za Večernji list iz kolovoza 2014. bio je puno jasniji.

"Da se ne bih doveo u iskušenje zviždati ili ne, onda sam izabrao ne otići u Knin", objasnio je zašto nije išao u Knin na obljetnicu Oluje te godine.

"Milanović je u odnosu na pravosuđe nasilnik u politici. Nastupa nasilno i s pozicija sile. Ako premijer smije reći da suci u Hrvatskoj namjerno krše zakon, što je to drugo nego nasilje s pozicija sile", odrekao je pravo tadašnjem predsjedniku Vlade da komentira stanje s nepravilnostima u pravosuđu.

O svojoj političkoj orijentaciji bio je dovoljno otvoren da se shvati za koga glasa: "Kao birač mogu reći da je HDZ stranka koja je dala odlučujući doprinos stvaranju hrvatske države."

U listopadu 2017. u intervjuu za "Hrvatsku danas" na pitanje, djelomično konstataciju: "Nikad niste krili simpatije prema HDZ-u?", odgovorio je ovako:

"Određen sam HDZ-om. Nikad nisam bio član. Bio sam u Domovinskom ratu, 1990. HDZ je bio taj koji je pokrenuo otpor u Hrvatskoj."

Ivan Turudić | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)

S druge strane političkog spektra Turudić je u vrijeme jasno političkog prosvjeda dijela ratnih veterana, posjetio šator u Savskoj 66 u Zagrebu. Koliko je prosvjed doista bio politički, konkretno, u smjeru dovođenja Tomislava Karamarka na vlast, vidjelo se vrlo brzo. Premijera Zorana Milanovića, dok je bio u mandatu, opisivao je kao boljševika i monarha, što – mislili o političaru što god – ipak predstavlja politički statement, totalno neprimjeren sucu.

S Ivom Josipovićem, dok je bio predsjednik, direktno se sukobljavao, kao i s još nekim članovima tadašnje koalicijske vlade lijevog centra i centra. Posebna kategorija su ispijanja kave s određenim osobama u delikatnim trenucima njihovih života; primjerice, s Josipom Rimac u doba Uskokove istrage protiv nje, zatim s Mamićem dok se u saboru govorilo o "isušivanju močvare", onda i s Milijanom Brkićem...

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Pavica Blažević
    blaze272@htnet-dsl 08:05 06.Ožujak 2019.

    tko o čemu turudić o poštenju .......neka se pokrije debelom plahtom po glavi.....

  • Avatar Tito
    Tito 07:12 06.Ožujak 2019.

    Lik je prijatelj s osuđenicima na višegodišnju robiju kao Mamić i nije ga sramota. Pravosuđe je u banani baš zbog osebujnih likova i hadezeovaca kao Turudić.

  • klun 18:19 05.Ožujak 2019.

    Osijetio se ugrožen, jer smatra da samo on ima pravo biti 'političar izvan politike'. Zato i donosi kakti pravedne presude koje padaju na vrhovnom sudu. Jadničak kradezeovski.