Znanost
229 prikaza

Broj mrtvih od AIDS-a prepolovljen od 2005.

Uzorci krvi zaraženih AIDS-om
Thinkstock
Broj novozaraženih HIV-om nastavlja opadati, ali još uvijek presporim ritmom, pokazuju podaci

Milijun osoba preminulo je od bolesti povezanih s AIDS-om 2016., što je gotovo pola manje u odnosu na 2005. kad su smrtni slučajevi bili na vrhuncu, pokazuje izvješće UN-a objavljeno u četvrtak, koje tvrdi da je "napravljen odlučan zaokret".

Više od polovice bolesnih u svijetu liječi se, a broj novozaraženih HIV-om nastavlja opadati, ali još uvijek presporim ritmom, pokazuju podaci, objavljeni uoči nedjeljnog otvaranja u Parizu međunarodne konferencije o istraživanjima vezanima uz AIDS.

Ilustracija za seks, može poslužiti i za AIDS Otkriće Znanost Demoniziran: Nulti pacijent Dugas nije uzrokovao širenje AIDS-a

"Broj smrtnih slučajeva povezanih s AIDS-om pao je s 1,9 milijuna 2005. na jedan milijun 2016.", ističe UNAIDS, program za koordinaciju UN-a protiv AIDS-a, u godišnjem izvješću o epidemiji.

Taj se napredak povezuje u velikoj mjeri s boljom rasprostranjenošću antiretrovirusne terapije.

Vrhunac od 50 posto seropozitivnih osoba podvrgnutih liječenju, dosegnut u lipnju 2016., sad je premašen. "U 2016. godini 19,5 milijuna osoba, na 36,7 milijuna koje žive s HIV-om, imalo je pristup liječenju", što je više od 53 posto.

"Naši napori urodili su novim ulaganjima", kazao je Michel Sidibe, izvršni direktor UNAIDS-a, citiran u izvješću.

"No, naša borba oko okončanja AIDS-a tek je počela. Živimo u osjetljivo vrijeme i postignut napredak može biti lako izbrisan", upozorio je on.

U 2016. došlo je do 1,8 milijuna novih infekcija HIV-om, što znači zarazu u prosjeku svakih 17 sekundi.

Lijekovi u bolnici Želi zaradu Znanost Sin hrvatskih imigranata razbjesnio svijet: Za 5.000 % povisio cijenu lijeka za AIDS

Ta je brojka u redovitom padu godinu za godinom (osim laganog porasta 2014.), daleko od maksimalnih 3,5 milijuna novozaraženih 1997.

No, taj je ritam prespor za zaustavljanje epidemije i dosezanje cilja od samo 550.000 novih zaraza 2020., upozorava UNAIDS.

Od početka epidemije, na početku osamdesetih, 76,1 milijun osoba zaraženo je HIV-om a 35 milijuna preminulo, što je ekvivalent stanovništvu Kanade.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.