Tehno
13119 prikaza

Trebao je zauvijek promijeniti promet, sad samo smeta na cesti

Transit elevated bus
Youtube/CCTV
Mjesecima nakon uspješnog testiranja, više od tristo metara tračnica i danas samo smeta na cesti

Trebao je iz temelja promijeniti kineski cestovni prijevoz. Trebao je smanjiti nevjerojatne prometne gužve i pomoći s transportom više putnika po Kini. Snimka TEB autobusa, podignutog nekoliko metara iznad tla, prošlog je ljeta završila u gotovo svim medijima. Međutim, tek nekoliko mjeseci kasnije, autobus je postao prometna smetnja u gradu Qinhuangdao na sjeveru Kine.

Kako piše CNN, autobus širok osam metara zauzima dvije trake ceste i sada svi automobili se moraju skupljati na jednoj strani ceste kako bi izbjegli bus i njegove tračnice. "Cesta je uža, naravno da to utječe na promet", rekao je Wang Yimin, jedan od stanovnika koji su prigovarali zbog novih prometnih problema.

Da bi osigurali testiranje revolucionarnog načina prijevoza putnika, Qinhuangdao je izgradio posebne tračnice, a kompanija je trebala vratiti tristotinjak metara ulice u prvobitno stanje, ali to se nije dogodilo.

"Tračnice su i dalje tamo i svjesni smo da to stvara probleme u prijevozu", rekao je jedan lokalni dužnosnik. On je htio ostati anoniman zato što nije imao dopuštenje za javne istupe. "Ne znam što planiraju s tračnicama i nisam upoznat s TEB-ovim planovima za budućnost", dodao je isti dužnosnik.

Kineski državni mediji bili su iznimno kritični prema čitavom pothvatu, a pojavile su se sumnje da je sve to bila samo zabava za javnost, a da je u stvarnosti iza svega stajao novac sumnjivog porijekla. Neki lokalni mediji su pisali da su investitori obećavali previše ambiciozne povrate na ulaganje te da su zbog toga završili u financijskim problemima.

Kad su novinari CNN-a posjetili sjedište kompanije, većina ureda bila je u mraku, a jedini zaposlenik kojeg su našli rekao je da ne zna ništa o planovima kompanije o bilo kakvim projektima. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.