Američki kuhar-znanstvenik, J. Kenji Lopez-Alt, navodno je osmislio najbolji način pripreme jaja.
Iako se na prvi pogled čini izuzetno jednostavnim, kuhanje jaja nešto je u čemu mnogi ne postižu rezultate kakve bi željeli. Zato je Lopez-Alt u svojoj novoj knjizi 'The Food Lab: Better Home Cooking Through Science' predstavio novi pristup kuhanju jaja.
Prema njemu, ispravna temperatura za bjelanjak bi trebala biti 82 stupnja Celzijusa, dok bi žumanjak trebao biti na pet stupnjeva manje, tj. na 77 stupnjeva Celzijusa.
Lopez-Alt kaže da bi jaje trebalo smjestiti u vodu tek kad ona zavrije, kako se bjelanjak ne bi zadržao na ljuski.
Zatim, nakon 30 sekundi, u vodu bi trebalo dodati kockice leda, kako bi se snizila temperatura, nakon čega bi se jaje trebalo još dugo (11 minuta) kuhati na najslabijoj vatri.
Kako bi testirao svoju metodu i potrebno vrijeme, Lopez-Alt je vadio jaje iz vode svakih 30 sekundi.
I vi biste navodno trebali učiniti to isto. Ali proces bi mogao biti puno brži ako ćete ipak samo pratiti otkića Lopez-Alta, prenosi Independent.