Znanost
872 prikaza

Loše vijesti za žene koje vole vino

Žene piju vino
Thinkstock
Ponekad život nije nimalo pošten, a u to bi se upravo mogle uvjeriti ljubiteljice vina

Upravo je objavljeno istraživanje u Britanskom medicinskom časopisu koje tvrdi da čaša vina dnevno značajno povećava šansu da žene obole od raka dojke. S druge strane, muškarci nisu u opasnosti, pa mogu nastaviti uživati.

Istraživanje je također pokazalo da su osobe koje malo piju pod lagano povećanim općim rizikom od pojave karcinoma.

"Muškarci koji nikad nisu pušili, ispijanjem alkohola (u malim do umjerenim količinama, točnije do dva pića dnevno) ne povećavaju rizik od razvoja karcinoma. No kod žena koje nikad nisu pušile, rizik od pojave karcinoma povezanih s alkoholom (što je prvenstveno rak dojke), povećava se unosom makar samo jednog alkoholnog pića dnevno", stoji u istraživanju kojeg je provela ekipa s Harvarda i iz Brighamove i ženske bolnice.

Žena pije vino | Author: Thinkstock Thinkstock

Čisto da znate, pićem se definira bilo koji napitak koji sadrži 15 mg alkohola.

Pretjerana konzumacija alkohola dugo se povezivala s različitim vrstama karcinoma kod oba spola, uključujući rak želuca, jetre, gušterače i žučnog mjehura. 

Najnovija istraživanja stala su na kraj dosadašnjoj paradi dobrih vijesti za sve entuzijastične ljubitelje vina koji su redovito čitali o dobrobitima 'kapljice' za srčanožilni sustav (iako bi zanemarili činjenicu da je obično pisalo i da ona ne zamjenjuje vježbanje, što je drugi jednako važan čimbenik). 

Također su pronađeni antioksidansi u čaši crvenog vina, koji su poboljšavali mišiće i srčanu funkciju u tolikoj mjeri kao da ste proveli sat vremena u teretani, a prošlog mjeseca se pisalo i o tome kako vino brani organizam od karcinoma.

I dok većinu vesele dobre vijesti o vinu, američka udruga za zdravlje srca nikad nije 'pala na tu priču' o njezinim dobrim stranama, nego ističe da su ovakvi rezultati, kao ovo najnovije, vjerojatnije točni, piše Mic

A i ako je sve dobro o vinu točno, ono što ne smijete nikad zaboraviti jest da je umjerenost - vrlina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.