Znanost
2680 prikaza

Milijardu eura šalju na Merkur

Merkur
Wikipedia
Polijeće s atlantske obale Južne Amerika, a cilj je najmanji planet u Sunčevom sustavu

Europska svemirska agencija (ESA) predstavila je svemirsku letjelicu koja je ključna za njezinu najambiciozniju misiju ikada: slanje sonde na Merkur, javlja u petak dpa.

"BepiColombo", istraživački svemirski brod nazvan po talijanskom matematičaru i inženjeru Giuseppeu Colombu, trebao bi započeti svoj put prema malenom, stjenovitom planetu 2018. koji će trajati sedam godina.

Sonda bi trebala biti lansirana u listopadu sljedeće godine s kozmodroma Kourou, na atlantskoj obali Francuske Gvajane.

Merkur, najmanji planet u Sunčevom sustavu, vrlo je teško promatrati zbog njegove blizine Suncu. "Merkur je planet pun tajni", kazao je Johannes Benkhoff, jedan od vodećih znanstvenika na tom projektu.

BepiColombo | Author: ESA ESA

Temperature na Merkuru se penju i do 430 stupnjeva Celzija, dok strana koja nije okrenuta sunca trpi i hladnoće od minus 180 stupnjeva Celzija. Ti ekstremni uvjeti predstavljaju goleme izazove za opremu namijenjenu istraživanju Svemira.

"BepiColombo" se sastoji od dva satelita: europski će ponijeti sondu koja će istraživati površinu i klimu planeta, a japanski će vršiti mjerenja vezana uz magnetsko polje.

Radi se, naime, o zajedničkom projektu ESA-e i Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA). Misija ima za cilj pronaći odgovore na misterij neobično snažnog magnetskog polja planeta, a istovremeno će tragati za ledom ili vodom. Namjera je i prodrijeti duboko u neke od Merkurovih kratera.

Letjelica ima neobičan dizajn i sastoji se od "složenog aviona" koji nosi po jedan europski i japanski satelit. Oni će se po dolasku razdvojiti i ući u različite orbite oko Merkura, gdje bi trebali ostati najmanje jednu do dvije godine prije nego što padnu.

Projekt je vrijedan oko 1,3 milijarde eura.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 18:38 09.Srpanj 2017.

    znamo sve o merkuru paklen planet nema života