Znanost
273 prikaza

Otkriveno zašto neke snove pamtimo bolje od drugih

Žena spava
Thinkstock
Ponekad će nam u mozak ostati ugravirana noćna mora, dok ćemo u trenu zaboraviti onaj seksi san sa susjedom, a znanstvenici su možda otkrili zbog čega se to događa

Često možete vidjeti kada netko sanja zato što mu se pomiču kapci kao da gleda ubrzanu utrku. To je poznata REM faza sna tj. san u kojem se ubrzano kreću oči, a tijekom kojeg se događa oluja moždanih aktivnosti, dok nam je tijelo (osim očiju, naravno), paralizirano.

Sad su znanstvenici otkrili dokaze da ubrzani pokreti očiju nalikuju pokretima očiju kad smo budni. Pokazalo je to istraživanje male skupine ljudi s epilepsijom, koje je objavljeno prošlog tjedna. A to bi ujedno moglo objasniti i zašto osobe koje probudite dok su usred REM faze, bolje pamte snove.

"Električna aktivnost mozga tijekom REM faze vrlo je slična onoj do koje dolazi kad ljudima pokažete nove slike", izjavio je Yuval Nir, neuroznanstvenik s izraleskog Sveučilišta u Tel Avivu i suautor istraživanja. 

Naime, svaki put kad pomaknemo oči u budnom stanju naš mozak vidi novu sliku. Znanstvenici su već dugo sumnjali da je kretanje očiju tijekom REM faze nekako povezano s određenim slikama u našim snovima, ali nisu imali konkretne dokaze kojima bi to potkrijepili. 

Praćenje epilepsije elektrodama | Author: Thinkstock Thinkstock

No Nir i njegovi kolege odlučili su testirati ovu ideju. Proučavali su 19 osoba oboljelih od epilepsije u UCLA zdravstvenom centru, koji su već imali implantirane elektrode u mozgu kako bi liječnici mogli nadgledati njihovu moždanu aktivnost i shvatiti odakle potječu njihovi napadaji.

Znanstvenici su također slušali moždane signale pacijenata koristeći EEG elektrode, koje su bile smještene na njihovoj lubanji i koji su pratile pokrete njihovih očiju i mišića. 

Otkrili su da su moždane stanice u medijalnom temporalnom režanju, području koje djeluje kao most između pamćenja i naše sposobnosti prepoznavanja stvari koje vidimo, pokazivale sličnu aktivnost, bez obzira na to jesu li pacijenti spavali ili su bili budni, uključujući i vrijeme kad bi se zagledali u slike koje bi im pokazivali Nir i njegovi kolege.

"Mnogi neuroni - uključujući i one u hipokampusu - pokazali su nagli prasak aktivnosti ubrzo nakon REM faze pri spavanju", izjavio je Nir u priopćenju, dodajući da je to "obično vidljivo kad su te stanice zauzete obrađujući nove slike."

Nalazi upućuju da to da brze kretnje očiju dok spavamo predstavljaju trenutak kad uočimo novu sliku u snu, baš kao i kad vidimo novu snimku u budnom stanju.

A premda nije potpuno sigurno može li se moždana aktivnost epileptičara za vrijeme sna uspoređivati s onom zdravih ljudi, istraživači su uvjereni da je to slučaj, premda ne mogu dokazati jer je zasad vrlo teško staviti elektrode na mozak zdrave osobe, budući da to ne bi baš bilo etično, piše Business Insider.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.