Znanost
149 prikaza

Ovaj lipanj bio je najtopliji ikad

Vrućine
Zeljko Lukunic (PIXSELL)
Ukupna prosječna temperatura na kopnu i oceana u svijetu u lipnju bila je 0,9 stupnjeva Celzijevih iznad prosjeka

Prošli mjesec bio je najtopliji lipanj ikad zabilježen u svijetu i 14. mjesec uzastopce da su premašeni globalni temperaturni rekordi, objavili su znanstvenici, a prenosi BBC.

Američka Nacionalna agencija za oceane i atmosferu (NOAA) objavila je da su globalne temperature mora bile neznatno više nego u lipnju prošle godine, dok su temperature na kopnu bile jednake.

Ukupna prosječna temperatura na kopnu i oceana u svijetu u lipnju bila je 0,9 stupnjeva Celzijevih iznad prosjeka za 20. stoljeće od 15,5 stupnjeva Celzijevih, navodi NOAA u mjesečnom izvješću.

Podaci o globalnoj temperaturi koje čuva ta agencija sežu 137 godina u prošlost, do 1880.

Prošla godina također je bila proglašena najtoplijom do tada, kao i prethodna 2014.

Većina znanstvenika pripisuje porast temperature emisijama stakleničkih plinova.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je u četvrtak da svijet može očekivati da će ova godina biti najtoplija do sada, upozorivši da su razine CO2 u atmosferi ponovno porasle i dosegle nove rekorde, a El Nino je završio, prenosi Reuters.

El Nino je globalni atmosfersko-oceanski fenomen koji nastaje usred fluktuacija pravaca vjetrova i temperature vode u tropskom dijelu Tihog oceana. Uzrokuje jake suše, oluje i poplave. Pojavio se 2015. i pridonio je rekordnim temperaturama u prvoj polovici 2016., navodi WMO, dodajući da je završio u svibnju. 

Prosječna temperatura u prvih šest mjeseci 2016. bila je 1,3 stupnjeva Celzijevih veća nego u predindustrijsko doba potkraj 19. stoljeća, po podacima NASA-e.

"To više nego ikad naglašava potrebu usvajanja i provedbe Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i bržeg prelaska na niskougljično gospodarstvo i obnovljivu energiju", rekao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas.

"Zatopljenje je osobito izraženo na Arktiku, što ima za posljedicu jako rani početak godišnjeg topljenja leda na Grenlandu i Arktičkom moru", navodi WMO.

"Ovo što vidimo u prvih šest mjeseci 2016. je prilično alarmantno", rekao je David Carlson, direktor WMO-ova programa za klimatska istraživanja.

"Mislili smo da će trebati nekoliko godina za toliko zatopljenje", rekao je. "Nemamo onoliko vremena koliko smo mislili."

Zadnji put kada su globalne temperature bile ispod prosjeka za 20. stoljeće bio je prosinac 1984.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.