Znanost
315 prikaza

Na rubu revolucije: Hoćemo li uskoro svi imati istu krvnu grupu?

Krv
Thinkstock
Znanstvenici godinama pokušavaju smisliti kako riješiti problem nedostatnih krvnih grupa, a čini se da je rješenje nadohvat ruke

Naime, mijenjanjem enzima kako bi se maknuli antigeni iz A i B krvnih grupa, moguće je stvoriti krv nalik univerzalnoj donatorskoj grupi: O. 

A i B antigeni su šećer nošen na površini krvnih stanica. Kombinacijom ovih antigena, točnije tako što krvne stanice imaju jedan, nijedan ili sve antigene, dobivamo četiri osnovne krvne grupe: A, B, AB ili O. A ovisno o njima, možete donirati ili primiti tuđu krv. Iako krvnu grupu O može primiti svatko, budući da krvne stanice ne sadrže niti jedan antigen, sve druge grupe mogu izazvati smrtonosne reakcije imuniteta ako bi se dale krivom pacijentu.

Ideja o pretvaranju krvnih grupa u druge postoji od 1980-ih godina, kad je ekipa njujorških znanstvenika demonstrirala kako je enzim izvađen iz zrna zelene kave maknuo B antigene iz crvenih krvnih stanica. Klinička ispitivanja koja su uslijedila pokazala su je moguće sigurno transfuzijom dati ljudima različite krvne grupe, ali rekacija enzima se pokazala premalo učinkovitim. Bilo je potrebno previše enzima koji su se trebali pripremati na previsokim temperaturama kako bi se sve krvne stanice promijenile. 

Krvne pretrage | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)

30 godina poslije, znanstvenici sa Sveučilišta u Britanskoj Kolumbiji u Kandi stvorili su enzim koji bi mogao riješiti taj problem. On funkcionira na identičan način, uklanjajući problematične antigene, te učinkovito pretvarajući krvne grupe A i B u O. Kao što je jedan od znanstvenika - Steve Withers objasnio: "Koncept nije nov, ali dosad nam je trebalo toliko enzima da bi sve funkcioniralo da je to bilo izuzetno nepraktično. Ovaj put sam uvjeren da možemo postići puno više."

Ekipa je stvorila enzim koristeći proces poznat kao 'usmjerena evolucija', što je metoda inženjeringa proteina koja se bazira na prirodnoj selekciji i omogućuje korisniku da razvija željeni protein (u ovom slučaju enzim) na način koji mu odgovara. Počevši s originalnom enzimom, znanstvenici unose mutacije u gen koji izvrši kodiranje za njih. Izabirući nakon toga mutante koji su se pokazali najučinkovitijima u uklanjanju antigena, te ponavljajući procese, znanstvenici su uspjeli enzime učiniti 170 puta učinkovitijima kroz sljedećih pet generacija.

Ali njihov posao još nije gotov, jer iako su enzimi uspjeli ukloniti većinu antigena iz krvnih grupa A i B, nisu uspjeli ukloniti sve, piše IFL Science. A budući da je je imunitet izrazito osjetljiv na krvne grupe, i to u tolikoj mjeri da bi čak i male količine krivih antigena mogle izazvati neželjenu reakciju, znanstvenici se moraju pobrinuti da su svi antigeni izbačeni, prije nego se ovi enzimi 'bace u upotrebu'.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.