Znanost
2772 prikaza

Zbog ljudi veliki mesojedi u divljini umiru od gladi

Oblačasti leopard umire od gladi jer mu je plijen pred izumiranjem
Von Charles Barilleaux from Cincinnati, Ohio, United States of America - Wet Beh
Kod nekih vrsta ugrožene su životinje koje ove love. U slučaju oblačastog leoparda, čak 60 posto plijena. A onda stradava i turizam najsiromašnijih zemalja

IUCN, Međunarodno udruženje za zaštitu prirode, izdalo je novu listu ugroženih vrsta, koja ukazuje na to da čovječanstvo velike mesojede, predatore uništava tako što ih – izgladnjuje. Prema listi IUCN-a čovječanstvo izlovom, zagađenjem i smanjivanjem životnog prostora životinjama u prirodi, ravno u istrebljenje tjera mnoštvo onih prirodnih predatora koji se tim životinjama hrane. Danas je, tako, pred istrebljenjem najmanje 40 posto vrsta koje su prirodni plijen velikim prirodnim lovcima. Pod velikim lovcima mesojedima podrazumijevaju se životinje kojima ulovljeni plijen čini najmanje 70 posto prehrane, što iz konkurencije npr. izbacuje medvjede, a usto prosječna jedinka mora težiti najmanje 15 kilograma.

Među najugroženijima na takav način su oblačasti leopard iz jugoistočne Azije, sundski oblačasti leopard, tigar, azijski divlji pas i etiopski vuk. Najmanje ugrožene su lisice po Europi i obični vukovi, ali samo zato što su se sami snašli za novi plijen, perad i domaće životinje, odnosno zato što su se u Europi na vrijeme proveli posebni programi za zaštitu vukova od nestanka. Risovi, primjerice, ugroženi su dotle da već desetljećima plešu na rubu izumiranja. Među sisavcima, upravo su veliki lovci najugroženiji. Primjerice, 77 posto njih diljem svijeta gubi na populaciji, a ugroženih ili čak pred izumiranje ih je čak 61 posto.

Oblačasti leopard, primjerice, stradava zato što je čak 60 posto vrsta koje su mu plijen, također ugroženo čovjekovim uništavanjem. Pa onda stradava i on. Osim užasnog pomora koji to izaziva u prirodi, što na razne načine na kraju stiže na naplatu na kraju i čovjeku, postoji i jedan direktni način na koji čovjek trpi štetu. Čak 80 posto svih siromašnih svijeta živi u određenih 12 država. Od njih, pak, u čak 11 turizam koji uključuje razgledavanje divljih životinja, čini kritično znatan udio u nacionalnom BDP-u, pa tako i izumiranje vrsta znači i novu bijedu samih ljudi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.